U opticaju najčešće lažne novčanice od 1.000 i od 500 dinara

Krivotvorenog novca na tržištu iz godine u godinu je sve manje, pokazuju upravo objavljeni podaci Narodne banke.
U opticaju najčešće lažne novčanice od 1.000 i od 500 dinara
Foto: 021.rs
Falsifikatori novca ipak ne miruju. Izveštaj centralne banke za prošlu godinu pokazuje da je, u postupku ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, otkriveno ukupno 6.779 komada "lažiranih" novčanica i domaćeg i stranog novca.
 
Otkriveno je mnogo više falsifikovanih dinara i to 5.834 novčanice, što je 5,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je otkriven 6.171 komad tih novčanica.
 
Među otkrivenim dinarskim falsifikatima većina su novčanice od 1.000, 2.000 i 500 dinara. Ta tri apoena zajedno čine 96,9 odsto svih falsifikovanih dinara.
 
Kada se uporede otkrivene falsifikovane dinarske novčanice s gotovim novcem u opticaju, koji je 31. decembra 2017. godine iznosio 331,06 miliona komada novčanica ili 197,93 milijarde dinara, vidi se da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 17,6 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, to jest na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 36 dinara falsifikovanog novca. 
 
Prošle godine takođe je otkriveno 945 komada stranih falsifikovanih novčanica, što je 2,2 puta manje u odnosu na 2016. godinu, kada je otkriveno 2.095 komada tih novčanica. Otkriveno je 778 falsifikovanih novčanica evra, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prethodne godine, kada je evidentiran 1.971 komad tih novčanica. takođe je otkriveno 146 komada falsifikovanih novčanica američkog dolara, što je 31,5 odsto više nego prethodne godine, kada je evidentirano 111 komada tih novčanica. Gotovo isključivo je evidentiran falsifikat apoena od 100 dolara.
 
Otkrivena su i tri falsifikata švajcarskog franka, 10 nemačke marke, sedam britanske funte i jedan australijskog dolara. Falsifikovani novac mora da se preda bilo kojoj banci ili u MUP, jer puštanje takve novčanice u opticaj predstavlja krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. "Ukoliko građanin sumnja da je novčanica oštećena ili falsifikovana, nikako ne treba da primi takvu novčanicu, zato što nakon prijema i odlaska sa lica mesta teško može dokazati da je neku konkretnu novčanicu primio baš na tom mestu i baš od te osobe", navode u Narodnoj banci Srbije.
 
Najbolje je da se sumnjiva novčanica uopšte ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu, dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili organizacionoj jedinici MUP-a. Po predaji novčanice će dobiti potvrdu o privremenom oduzimanju, novčanica se šalje Narodnoj banci Srbije na ekspertizu, a o rezultatu ekspertize građanin će biti obavešten od banke ili MUP, u zavisnosti od toga kome je predao novčanicu. Ako se utvrdi da je novčanica original, građanin će dobiti novac nazad.
 
Ostatak teksta čitajte u Politici.
  • @/

    14.01.2018 20:23
    Svaka poslovna banka je dužna da Vam zameni pocepanu ili zalepljenu novčanicu dinarskog apoena.
  • /

    14.01.2018 13:54
    /
    falsifikati 500 i 1000.
    a banke one od 2000 rasturaju pocepane i izlepljene
  • Laki

    14.01.2018 12:49
    Lova do krova
    Štampali Mujo i Haso lažne novčanice u apoenima od od 36 evra. Kako bi proverili kvalitet, Mujo ode kod prijatelja Huse da usitni jednu novčanicu. Haso ga sa nestrpljenjem čekao u podrumu i kad se ovaj konačno vratio upita ga kako je prošla zamena. Kaže njemu Mujo , Bez ikakvih problema, jedino nije imao dinara nego mi vratio isto u evrima. Dao mi dve novčanice od po 13 evra...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.