Premijer Japana sutra u poseti Srbiji

Premijer Japana Šinzo Abe i delegacija japanskih privrednika počinju sutra posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i drugim zvaničnicima.
Abe je prvi japanski premijer koji dolazi u Beograd od 1987. godine, kada je tadašnji premijer Jasuhiro Nakasone posetio Jugoslaviju.
 
Domaćin japanskom premijeru i delegaciji biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Cilj posete je, prema najavama iz Tokija, širenje granica japanske diplomatije i jačanje ekonomske saradnje.
 
Tokom posete biće održan i poslovni sastanak kome bi, prema najavi Privredne komore Srbije, trebalo da prisustvuju predstavnici četrdesetak domaćih i japanskih kompanija.
 
Kako je agenciji Beta rečeno u PKS, zainteresovanost za razgovore iskazale su 23 domaće i 16 kompanija iz Japana iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, IT tehnologija i drugih.
 
Prema podacima PKS, ukupna robna razmena Srbije i Japana za 11 meseci prošle godine iznosila je 152,6 miliona dolara. U tom periodu Srbija je u Japan izvezla robu za 45,1 miliona dolara, a uvoz je bio u vrednosti od 107,5 milona dolara.
 
Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Japan su prerađeni duvan, hrana, pre svega prerađevine od voća, osim sokova, skrob, ali i lepak, mašine za pojedine industrijske grane, nameštaj. Iz Japana u Srbiju najviše su se uvozili automobili, kancelarijske mašine, gradjevinske mašine i uredjaji, merni i kontrolni instrumenti, foto i kino meterijal.
 
Iz PKS ocenjuju, da i pored toga što je japansko tržište zahtevno i probirljivo, sa jakom kontrolom uvoznih proizvoda, postoji mogućnost da se robna razmena dve zemlje poveća i to pre svega izvoz cigareta, aditiva za prehrambenu industriju, smrznutog voća, povrća i meda.
 
Japan je u Srbiji i jedan od najvećih donatora i prema podacima Vlade Srbije, od 2001. obezbedio je više od 500 miliona evra kroz razvojnu pomoć, koja podrazumeva bespovratnu pomoć u vidu konsultanstkih usluga, isporuku medicinske i druge opreme, vozila, izgradnju i rekonstrukciju objekata i povoljne kredite. 
 
Abe u posetu Srbiji dolazi u sklopu petodnevne turneje koju je počeo 12. januara i kojom je obuhavćeno šest zemalja Estonija, Letonija, Litvanija, Bugarska, Srbija i Rumunija.
  • Nikola

    14.01.2018 16:05
    Dobrodosao.
  • Serb

    14.01.2018 13:22
    Svaka vam čast, prijatelji!
    Želim dobrodošlicu u Srbiju, predstavniku ljubaznog naroda Japana!
  • Laki

    14.01.2018 12:41
    Da proveri
    Dolazi čovek da vidi kako su prošli izbori u Mionici. Hvala bogu pa će predsednik ponosno stati pred njega računajući na podršku građama iz tog kraja..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.