BIZIT plus

Skype priprema tajne razgovore sa end-to-end enkripcijom

Skype je poslednji servis za razmenjivanje poruka koji je omogućio takozvanu „end-to-end“ enkripciju, koja predstavlja sistem komunikacije u okviru koje samo oni koji razmenjuju poruke mogu i da ih pročitaju.

PCPress.rs Image

Servis koji je u vlasništvu Microsoft-a se udružio sa kompanijom Signal, a kako bi omogućio ovu funkciju, koju korisnik mora prethodno da izabere, budući da se ne podrazumeva za svaku komunikaciju. Funkcija je slična onoj koju koristi Facebook Messenger, te je dobila ime Private Conversations. Moguće ju je koristiti samo kod pojedinačnih komunikacija, ali ne i kod grupnih, a da bi se započelo sa privatnom komunikacijom potrebno je da se klikne na “+” ikonicu, da se izabere nova Private Conversation opcija, te potom kontakt sa kojim korisnik želi da komunicira. Odabrani kontakt će potom dobiti poziv da se priključi komunikaciji, a ovaj traje sedam dana, posle čega je potrebno da se ponovo pošalje. Kada se izabrani kontakt pridruži komunikaciji, šifrovani razgovori mogu da se vode samo na uređajima sa kojih je poslat, te prihvaćen poziv, a u slučaju da se pređe na drugi kompjuter ili telefon komunikacija više neće biti enkriptovana.

Pročitajte i:  Novi čip iz Microsoft-a praviće kompanija Intel

PCPress.rs Image

U okviru Private Conversation opcije, pored kontakta sa kojim se komunicira stoji ikonica u obliku katanca, a poruke se neće pojavljivati među ostalim porukama, te uređaj neće obaveštavati korisnika da je dobio ovakvu poruku. Nova opcija je trenutno dostupna samo Skype insajderima, te se očekuje da posle testiranja stigne i do ostalih korisnika.

Izvor: GSM Arena

Facebook komentari: