Država gradi ledolomac

Država će ove godine sopstvenim novcem napraviti specijalno plovilo "ledolomac" i za tu svrhu je obezbeđeno oko tri miliona evra.
Država gradi ledolomac
Foto: 021
U slučaju niskih temperatura i pojave leda, kao što je to bio slučaj početkom prošle godine, biće kao i tada, angažovani mađarski i rumunski ledolomci, ali i srpski ledolomac "Greben".
 
U Ministarstvu poljoprivrede kažu da se u prethodnom periodu na redovne godišnje javne nabavke Republičke direkcije za vode, za usluge angažovanja ledolomaca na Dunavu, (u zoni od 1.333 do 1.170 kilometra kao i u zoni ušća Tise i Save u Dunav), niko nije javljao.
 
Ranije je postojala ideja da se kupe najmanje dva ovakva broda, međutim, za sada je jedino izvesno da će domaća pamet praviti jedan ledolomac.
 
"Vlada je za 2018. godinu obezbedila finansijska sredstva od 300 miliona dinara za izgradnju jednog ledolomca. U tom smislu će u ovoj godini započeti izgradnja specijalnog plovila, pre svega pokretanje postupka javne nabavke za projektovanje, tehničke kontrole dokumentacije, a na osnovu nje i postupak same izgradnje ledolomca", navode u ministarstvu.
 
Cena projektovanja, izgradnje korita i opremanja ledolomca, dodaju, iznosi okvirno oko tri miliona evra.
 
Što se tiče ledolomca "Greben", kažu, on je spreman, redovno se prati vremenska prognoza tako da za sada, napominju, nema potreba za angažovanjem.
 
U odbrani od leda u Srbiji prošle zime, učestvovali su mađarski ledolomci, dva ledolomca na sektoru od zajedničkog interesa i dva na sektoru od Plavne kod Vukovara u Hrvatskoj do Beograda. Angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu, u ovoj zoni, koštalo je 243.323 evra, a od ovog iznosa po osnovu dogovorene raspodele troškova, obaveza srpske strane je 60.831 evra.
 
Takođe, za ledolomaca na delu Dunava nizvodno od Plavne do Beograda, u periodu od 18. januara do 12. februara prošle godine, plaćeno je 284.451 evra.
  • Brodogradilište

    15.01.2018 09:24
    Koje
    Baš bi bilo lepo da saznamo koje će propalo brodogradilište dobiti ovaj posao....
  • /

    14.01.2018 22:10
    /
    jel od delova onog vozila sa ftna?
  • Jednog dana

    14.01.2018 21:06
    I bi svetlo
    - I tako jednog dana izađe Sunce ujutro nad Srbijom.
    - I neko reče "Evo ga, dan je!"
    - I ne poverovaše mu.
    - Stadoše ga zvati botom, i rekoše da je zauvek noć, da dana ne može biti.
    - I stadoše pozivati narod da beži, jer je nad Srbijom noć, a svuda je okolo dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.