Većina Grka ne želi termin "Makedonija" u bilo kojem rešenju

Većina Grka ne želi da termin "Makedonija" bude upotrebljen u bilo kakvom rešenju u dugoročnom sporu oko imena bivše jugoslovenske republike, rezultati su poslednjih anketa.
Većina Grka ne želi termin "Makedonija" u bilo kojem rešenju
Foto: Pixabay
Prema rezultatima istraživanja anketne agencije "Mark" za list "Porto Tema", na pitanje da li će se saglasiti sa imenom koje će obuhvatati termin "Makedonija" oko 68 odsto ispitanih odgovorilo je sa "ne", a 23,6 odsto sa "da".
 
Spor oko imena bivše jugoslovenske republike Makedonije (FJROM) traje skoro tri decenije.
 
Grčka je osporila ime Makedonija od sticanja nezavisnosti FJROM od SFRJ 1991. godine, ističući da se time podstiče polaganje prava na teritoriju istoimene provincije na severu te zemlje.
 
Atina se saglasila sa terminom FJROM do rešenja spora. Pod tim imenom je FJROM ušla u sastav UN 1993. godine.
 
Dve susedne zemlje saglasile su se da formiraju radne grupe na čelu sa šefovima diplomatija radi razgovora o rešenju. Izražena je nada da će biti postignut napredak u razgovorima sa posrednikom 17. januara.
  • varenje

    14.01.2018 16:38
    ni većina visokoobrazovanih mladi ne želi da radi za minimalac u bilo kom rešenju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet