Rectangle 2 Copy 4 Created with Sketch.
Sportal
i

Rukometaši Srbije izgubili i od Švedske na EP, ali mogu da prođu dalje

Jelena Medić - Vest objavljena: 18:57 - 14.01.2018

Rukometaši Srbije doživeli su drugi poraz na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Posle domaćina "orlove" je savladala i Švedska sa 30:25 (16:10) u drugom kolu grupe A.

Rukometaši Srbije doživeli su drugi poraz na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Posle domaćina "orlove" je savladala i Švedska sa 30:25 (16:10) u drugom kolu grupe A.

Foto: Stare Slike

Šveđani su od početka meča bili raspoloženiji, brzo stekli prednost koju, ispostavilo se, izabranici Jovice Cvetkovića nisu uspeli da nadoknade.

Bilo je u prvom delu i plus šest za "vikinge", ali su naši momci u nastavku pripretili rivalu, prišli i na dva gola zaostatka, no nisu uspeli da prelome meč.

Bojan Beljanski
Bojan Beljanski Foto: Stare Slike

Uprkos drugom porazu u grupi A, nije sve izgubljeno za rukometaše Srbije. Naime, "orlovi" mogu da se plasiraju u narednu rundu ako u poslednjem kolu (utorak, 18.15) pobede Island sa barem četiri gola razlike.

Dakle, šansa postoji, ali će izabranici Jovice Cvetkovića morati da odigraju mnogo bolje nego u uvodna dva kola.

PRVO POLUVREME: "Orlovi" u velikom zaostatku, Srbija - Švedska 10:16

Napadački su i jedna i druga ekipa bile raspoložene. Šveđani su odmah poveli golom Nilsena, dok je u sledećem napadu uzvratio Bojan Beljanski i doneo je Srbiji 1:1. "Orlovi" su posle toga dobili i igrača više, no arbitri su na jedank način kaznili i naše rukometaše. Beljanski je morao dva minuta van terena.

Šveđani su odmah kaznu iskoristili da povedu golom Štefana Edberga, da bi Šešum uzvratio za 2:2. Naši momci su u uvodnim minutima bili nešto sporiji u odbrani, pa su "vikinzi" već u sedmom minutu stekli velikih plus tri - 6:3.

Edberg je pogađao, raspoložen je bio i Nilson, dok je u našoj selekciji Šešum postigao dva gola, ali nije imao podršku, pa je protivnik imao velikih 7:3.

Foto: Stare Slike

Pokušao je Jovica Cvetković da razmrda izabranike tajm-autom, ali serija rivala nije zaustavljena, pošto je Lagergren pogodio za 8:3. Tada se probudio golman Cupara, odbranio je dva šuta, dok je prednost protivnika smanjio Dobrivoje Marković pogotkom sa krila - 4:8.

Žarko Šešum
Žarko Šešum Foto: Stare Slike

Zaustavili su naši momci nalet Šveđana, imali su nekoliko prilika da dodatno smanje prednost rivala, ali se i golman Šveđana probudio. Đukić i Marković su pogađali sa krila, no i protivnik je imao odgovor, pa je sredinom poluvremena zadržao plus četiri - 10:6.

Šveđani nikako nisu dozvoljavali "orlovima" da im priprete, za šta je najzaslužniji raspoloženi golman "vikinga". Odbranama je davao snagu saigračima, koji su stekli i plus šest - 13:7.

Bojan Beljanski
Bojan Beljanski Foto: Stare Slike

Izabranici Jovice Cvetkovića su uspevali da priđu tek na minus pet (9:14), ali više od toga moglo, a Vane je vratio 15:9 na tri minuta pred kraj prvog poluvremena.

Švedska je bila bolja u prvom delu, pa je i zbog toga na odmor otišla sa ogromnih 16:10. Nije štimalo u odbrani, primljeno je previše golova, dok se i protivnički golma razbranio i zaustavljao je svaki pokušaj naših momaka da se koliko-toliko približe. Najbolji u našoj selekciji posle prvog dela bili su Nenadić i Šešum sa po dva gola.

DRUGO POLUVREME: Srbija - Švedska 25:30 (10:16)

Naši momci su odmah na startu drugog dela smanjili prednost preko Žarka Šešuma (11:16), te tako nagovestili mnogo boljih 30 minuta nego u prvom delu. Ipak, Šveđani su znali da odgovore, Vane je vratio plus šest (17:11), dok je na drugoj strani uzvratio Darko Đukić - 12:17.

Milan Jovanović
Milan Jovanović Foto: Stare Slike

Pokušavala je Srbija da ozbiljnije pripreti, ali su "orlove", pored golmana protivnika, u tome onemogućavale i sudije. Ipak, i pored toga, naši momci su posle duže vremena uspeli da priđu na plus četiri (18:14) zahvaljujući golu Petra Nenadića, da bi Bojan Beljanski smanjio na 18:15.

Međutim, imali su i Šveđani odgovor, Ekberg i Jakobson su bili precizni, pa je protivnik ponovo otišao na plus pet - 23:18. Jeste dobro u tim trenucima branio Cupara, ali je i Apelgren sve zaustavljao. Doduše, nije mogao ništa kod Đorđićevog šuta, pa je Srbija prišla na 19:23.

Petar Nenadić
Petar Nenadić Foto: Stare Slike

Potpuno su se probudili u finišu naši momci, brzo smo završavali napade i očas posla smo stigli samo na minus dva (21:23). Golman Švedske nije imao rešenja za Beljanskog i Ilića, pa je selektor Švedske morao da reaguje tajm-autom.

Imala je Srbija kontru, postigla i gol, ali je sudija pogodak Petra Nenadića poništio zbog prestupa. Na drugoj strani je odgovorio Lagergren, koji je odveo "vikinge" na 24:21, da bi nedugo posle bilo i 26:22.

Baš u tim trenucima se ukazala odlična šansa za izabranike Jovice Cvetkovića da preokrenu, Šveđani su imali dva igrača manje, ali... Protivnik je odigrao mnogo bolje u tim momentima od "orlova", pa su ponovo otišli na šest golova prednosti - 29:23.

Na kraju su Šveđani slavili sa 30:25.

Srbija - Švedska 25:30 (10:16)

Dvorana: "Spaladijum arena" u Splitu. Gledalaca: oko 3.000. Sudije: Gjeding i Hansen (Danska).

Srbija: Cupara, Ivanišević, Šešum 3, Vujić, Đukić 2, Beljanski 3, Nenadić 4, Radivojević, Marković 2, Đorđić 2, Ilić 5, Jovanović 1, Zelenović 1, Marsenić 2, Vujin, Obradović.

Švedska: Palicka, Apelgren, Heningson 1, Džepson 1, Darj, Tolbring 1, Ekberg 4, Vane 3, Peterson, Jakobson 4, Lagergren 5, Gotfridson 1, Arneson, Zakrison 3, Nilsen 3, Nilson 4.

EVROPSKO PRVENSTVO U RUKOMETU

GRUPA A, 2. KOLO

NEDELJA

Srbija - Švedska 25:30

Hrvatska - Island 29:22

TABELA:

Hrvatska 2 2 0 0 61:44 4

Švedska 2 1 0 1 54:51 2

Island 2 1 0 1 48:53 2

Srbija 2 0 0 2 47:62 0

(Jelena Medić)

Pridružite se

Saznajte sve o najvažnijim vestima i događajima, pridružite se našoj WhatsApp zajednici ili čitajte na Google News.

Sportal VIDEO

Holger Rune / Foto: Joly Victor/ABACA / Abaca Press / Profimedia
22 04
Tenis

22:04 - 18.04.2024

video Rune nezaustavljiv u Minhenu

Danski teniser Holger Rune plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Minhenu gde brani titulu. Pobedio je Danijela Galana rezultatom 2:0, po setovima 6:4, 6:2.

Željko Obradović, Konferencija za medije pred početak košarkaške lige Srbije, FOTO: Aleksandar Dimitrijević / Sportal / Ringier
19 23
Košarka

19:23 - 18.04.2024

video Obradović: Svi znamo ko je i šta je Partizan

Košarkaši Partizana će posle dve godine odsustva ponovo biti deo Košarkaške lige Srbije, a njihov trener Željko Obradović je govorio koliko je značajan povratak crno-belih u takmičenje.

Misliš da je to sve? Nastavi da čitaš, imamo još mnogo toga za tebe :)

Bajer Leverkuzen (AP Photo/Kin Cheung/Tanjug)
23 00
Liga Evrope

23:00 - 18.04.2024

Pa, je l može neko da ih pobedi?! Bajer ponovo preživeo, u 90. minutu remi protiv Vest Hema za polufinale Lige Evrope /VIDEO/

Magija je mala reč za ono što radi Bajer Leverkuzen ove godine. Prosto je nemoguće da svaki meč prežive i da čitavu sezonu nemaju poraz. Ovoga puta Vest Hem je bio blizu, ali je Frimpong promešao odbranu rivala u 90. minutu, imao sreće da se lopta odbije od defanzivaca i završi u mreži čime je poništio gol Antonija iz prvog poluvremena za remi (1:1) i prolaz u polufinale Lige Evrope.