POJAČATI SISTEM ZAŠTITE: Najobičniji dron iz tržnog centra može postati ubilačka naprava koja seje smrt
Foto: profimedia

opasnost

POJAČATI SISTEM ZAŠTITE: Najobičniji dron iz tržnog centra može postati ubilačka naprava koja seje smrt

Društvo -

Pokušaj napada 13 bespilotnih letelica natovarenih improvizovanim minama na dve ruske baze u Siriji (vojni aerodrom Hmejmim u Latakiji i vojno-morsku bazu Tartus), naterao je ruski vojni vrh da javno upozori da se terorizam preselio na nebo i da se na isti način mogu napasti objekti u bilo kojoj zemlji sveta.

foto: Profimedia

Povodom ovog događaja, stručnjak za bezbednost Ilija Životić kaže da su eksperti koji se bave problematikom bezbedonosti, pre novogodišnjih praznika predlagali da se pojača sistem zaštite od mogućih napada dronom.Najobičniji dron kupljen u tržnom centru za manje od 100 evra može se prepraviti u kućnoj varijanti za ubilačke namere kao mini bombarder koji bi nosio 200 grama radioaktivnog materijala ili savremenog eksploziva,i takvi uređaji za koje nije potrebno evidentiranje prilikom kupovine predstavljaju najveću opasnost u našem slučaju, navodi Životić.

- Naravno na bliskom istoku teroristi koriste mnogo veće dronove koji mogu poneti i nekoliko desetina kilograma opasnog tereta. Predlažem da se što hitnije u snagama bezbednosti oformi posebna jedinica koja bi se obučavala za obaranje dronova. Tu su najviše trenutno napredovali Izraelci usled polakog približavanja terorističkih grupa njihovoj teritoriji.Naime ostaci ISIS su ranijih godina blisko sarađivali sa Hamasom u švercu oružja čime su postali upoznati sa tajnim kanalima i mogućnosti prolaska kroz teritoriju Egipta i Palestine.Iako je došlo do raskola između njih koji je kulminirao izlaskom u prvi plan Mohamed Al

foto: Profimedia

Dajnija koji je objavio video u kome biva likvidiran jedan visoki obaveštajac Hamasa ne sme se zaboraviti da je veliki broj pripadnika Palestinskog islamskog Džihada i Hamasa ostao veran ISIS-u , što je i rezultiralo jačanjem njegovog ugleda na tom prostoru. Pozivi da se Palestinci priključe ISIS kao pravom neprijatelju Amerike i Izraela signal su koji opominje.Po obaveštajnim podacima Mosad upravo te kanale smatra mogućim putem kojim bi Terorističke grupe ušle u Izrael i izvele napad dronova, kaže Životić.

On navodi da je potrebno je preskočiti sujetu i pitati za savet onoga koji najbolje vlada materijom i izvršiti obuku ljudi za elektronsku borbu, kao i korišćenje ptica grabljivica za obaranje dronova.

- Naravno svaki bolji dron se može uspešno prepraviti i da bude čuvar "niskog neba" od potencijalnih zlih dronova.

foto: Kurir

Snajperska jedinica ima ograničen kapacitet u borbi protiv dronova zbog mogućnosti drona da brzo manerviše i bojazni da neki civil bude pogođen prijateljskom vatrom stoga bi trebalo da bude korišćena za obaranje kada je to jedina opcija, Kada su sve druge opcije zakazale, na nešto većoj visini , ili kada se dron nalazi na mestu sa manje ljudi, zaključuje Životić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track