NE STIŠAVA SE BURA OKO NEMANJIĆA: Bujošević tvrdi da Programski savet nije tražio da se prekine emitovanje serije
Foto: Dragana Udovičić

polemika

NE STIŠAVA SE BURA OKO NEMANJIĆA: Bujošević tvrdi da Programski savet nije tražio da se prekine emitovanje serije

Društvo -

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević reagovao je danas na juče objavljenu vest da je Programski savet RTS-a zatražilo od Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina. Ovo je juče za agenicju FoNet izjavio predsednik Programskog saveta prof. dr Milivoje Pavlović, a povodom te njegove izjave, Bujošević je naveo da u dopisu koji je dobio od Programskog saveta RTS nigde ne piše da se traži da se serija "Nemanjići" ne emituje dok je ne pogledaju članovi Programskog saveta.

On je ocenio da je to, sudeći po FoNetovoj informaciji, tumačenje predsednika Programskog saveta Milivoja Pavlovića.

Bujošević je u izjavi FoNetu citirao dopis Programskog saveta u kojem se kaže: "Smatramo da bi bilo celishodno da se članovima Programskog saveta, pre početka emitovanja celine serije, na internoj projekciji prikaže bar pet prvih epizoda".

Prema rečima Bujoševića, u drugom delu Pavlovićeve izjave on kaže da je odluka o emitovanju na uredništvu i menadžmentu, baš kako to predviđaju zakoni i propisi na koje se predsednik Programskog saveta i poziva u svom dopisu predsedniku Upravnog odbora, generalnom direktoru i uredniku Kulturno umetničkog programa RTS.

U Zakonu o javnim medijskim servisima i Statutu RTS se insistira na autonomiji uređivačkih timova i nezavisnosti uređivačke politike, ističe Bujošević.

foto: Dado Đilas

Agencija FoNet juče je objavila da je prof. dr Milivoje Pavlović izjavio da je Programski savet RTS zatražio od menadžmenta i uredničkog kolegijuma Javnog medijskog servisa da ne emituje naredne nastavke igrane televizijske serije o Nemanjićima, dok se na internoj projekciji u RTS ne odgleda cela serija, ili bar njena polovina.

Pavlović je potvrdio da je takav stav većinom glasova usvojen u petak na sastanku Programskog saveta i ocenio da time nesporazumi oko ove serije, čiju je prvu epizodu RTS prikazao u novogodišnjoj noći, po svemu sudeći, ulaze u novu fazu.

Pavlović nije želeo da govori o budućim potezima Programskog saveta, ističući da je RTS veliki i dobro uređen sistem, u kojem se "tačno zna ko šta radi i za šta odgovara".

foto: printscreen

"Mi ćemo u potpunosti uvažavati načela slobode stvaralaštva i ingerencije uredničkih timova RTS. Kad odgledamo bar polovinu serije, formulisaćemo svoje stavove, a konačna odluka biće na menadžmentu i urednicima Televizije", napomenuo je Pavlović.

On se "iskreno nada da je nastavak serije bolji, i da će se smanjiti ili sasvim otkloniti ona preduga lista primedbi na prvu epizodu".

Upitan šta će se dogoditi u suprotnom slučaju, Pavlović je odgovorio: "E, onda bismo svi bili u velikom problemu...".

Vuletić i Đogo: Sednica Programskog saveta nije ni održana

Povodom ove polemike reagovao je i predsednik Upravnog odbora Radiotelevizije Srbije (RTS) Vladimir Vuletić, koji je sinoć potvrdio FoNetu da mu je predsednik Programskog saveta RTS Milivoje Pavlović u petak uputio pismo u kojem zahteva da članovi Programskog saveta pogledaju prvih pet epizoda igrane televizijske serije "Nemanjići".

- S obzirom da to do sada nije bila praksa, s tim zahtevom ću upoznati članove Upravnog odbora na prvoj narednoj sednici, najavio je Vuletić i naglasio da će Programski savet, povodom ovog zahteva, biti blagovremeno informisan o stavu Upravnog odbora.

U polemiku se potom uključio i član Programskog saveta RTS-a Balša Đogo, koji je u svom postu na Fejsbuku naveo da sastanak Programskog saveta RTS-a u vezi sa serijom Nemanjići nikada nije održan.

foto: PrintScreen/Youtube

- Poslat nam je jedan, za praksu naseg rada neuobičajen dopis, u kome se od nas traži da odgovorimo kratko sa "da" ili "ne", da li se slažemo da zatražimo od menadžmenta RTS-a da nam puste pet epizoda serije Nemanjići. Većinom glasova u toj SMS i mejl anketi podržan je predlog prof. Pavlovića. Niko nikada nije tražio da se izjašnjavamo o zabrani, prekidu emitovanja i slično. Ja u bilo čemu što moze da liči na cenzuru neću da učestvujem, naveo je Đogo.

(Kurir.rs/FoNet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: CRVENE BERETKE PONOVO NA OKUPU?! Šta najavljuju nekadašnji članovi ove jedinice?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track