VUČIĆ NA RTS: Beogradski izbori 4. ili 11. marta, nosilac liste Radojičić
Foto: Damir Dervišagić, Dado Đilas

PREDSEDNIK SRBIJE O IZBORIMA

VUČIĆ NA RTS: Beogradski izbori 4. ili 11. marta, nosilac liste Radojičić

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će beogradski izbori biti ili 4. ili 11. marta, a da je nosilac liste direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici doktor Zoran Radojičić

"Sutra ili prekoustra će biti raspisani beogradski izbori. Datum će biti 4. ili 11. mart", najavio je Vučić gostujući na RTS.

"Što se tiče liste, prvi je čovek koji nije ni u jednoj stranci, reč je o profesoru medicine koji je direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj ulici doktor Zoran Radojičić", dodao je Vučić.

Radojičić je generalni direktor i hirurg na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, u kojoj je zaposlen od 1991. godine.

foto: Stefan Jokić

Profesor je Medicinskog Fakulteta na katedri hirurgije, gde predaje dečiju hirurgiju i urologiju.

Vučić nije isključio ni mogućnost da Radojičić bude novi gradonačelnik Beograda.

Druga na listi je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.

"Njoj nije teško da ide od Negotina do Niša, od Kopenhagena do Londona i da predstavlja Beograd i ovu zemlju na najbolji način. Veoma sam zadovoljan što je ona tu sa nama", dodao je Vučić.

Na listi su i profesor Sava Avramović, na listi imamo i sportiste, Milana Gurovića i Gorana Grbovića, odbojkašica Jelena Nikolić, odbojkašica Dragana Pešić, Dušica Bojić.

foto: Printscreen

"Inače, danas je održana vanredna sednica Predsedništva i GO Beograd Srpske napredne stranke, gde je usvojena izborna lista za gradske izbore u Beogradu, pod nazivom "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!", saopštila je ta stranka.

"Predsedništvo SNS zaključilo je da, zbog budućnosti Beograda, Gradski odbor SNS ima obavezu da obezbedi pobedu i još jedan mandat uspeha i napretka za građane Beograda, zato što je to jedini način da se osiguraju stabilnost, investicije i razvoj glavnog grada i cele naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u rekao da od posete premijera Japana Šinzo Abea očekuje značajnije investicije, uvećanje trgovinske razmene koja je, kaže, pre nekoliko godina bila gotovo nepostojeća – oko 10, 20 miliona evra.

Dodaje da uvek ima tremu pred dolazak nekog državnika.

"I kada slušamo himne da ne pogrešite nešto u protokolu, da gost ide sa desne strane, da se sa prave strane okrenete, da nigde svoju zemlju ne obrukate, a da ne pričam o onome što je sadržajnije od forme, a to su suštinski razgovori", istakao je Vučić.

foto: Printscreen RTS

Smatra da je Abe veoma odgovoran čovek koji vodi zemlju veoma odgovornih ljudi.

"Bio sam u Japanu i video sam koliko su vredni, oni će ovde slati svoje stručnjake", napomenuo je Vučić dodajući da će se delegacija Japana tokom turneje najduže zadržati u Srbiji.

"Mi smo jedina zemlja u regionu u koju dolaze i ljudi u Srbiji treba da budu ponosni na svoju zemlju", istakao je Vučić.

Interesi Srbije i Beograda na prvom mestu

Naglasio je da nezaposlenost u Srbiji pada, a da je ostvaren najveći pad visine javnog duga u Evropi, posle Irske - 57,9 odsto na današnji dan.

"Onda dođete do toga da u Beogradu 13 odsto glasova dobije gospodin Preletačević. To je nama upozorenje, da moramo još više da brinemo o ljudima. U tom smislu me brine. Mislim da pokazujem koliko mi je stalo da učinimo dobre stvari", rekao je Vučić.

foto: Printscreen RTS

Istakao je da pred ove izbore nije pitanje nestranačka lista, već stavljanje Beograda i Srbije na prvo mesto, bez partnerskih interesa.

"Mi se svi sad borimo za glasove i ja očekujem i nadam se, krenuli smo u kampanju sa 34 i 35 odsto, danas je to više. Pokušaćemo da sami osvojimo većinu", rekao je Vučić.

Upitan o mogućim koalicijama, rekao je da je to pitanje za posle izbora.

"Bolje je da budemo u opoziciji nego da pravimo trule kompromise", dodao je Vučić.

U Davos zajedno sa premijerkom

Predsednik je rekao da će na Svetski ekonomski forum u Davosu ići zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i dodao da nema dogovoren sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

foto: Printscreen RTS

Naveo je da misli da se politika SAD prema Srbiji nije mnogo promenila, ali da mu se čini da im postajemo važniji.

"Amerika nam je potrebna kao partner, moramo da razgovaramo sa Amerikom", rekao je Vučić i naveo da nemamo iste stavove o svim pitanjima. Dodao je da nema potvrdu vesti da će Brajan Hojt Ji biti ambasador SAD u Sarajevu.

Vučić je rekao i da se u maju ili junu očekuje dolazak predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd.

Vučić: Srbija poštuje integritet BiH

Predsednik Srbije je, komentarišući izjavu Tomislava Nikolića u Banjaluci da "od srca Repulici Srpskoj želi nezavnisnost", rekao da zna da Nikolić to želi kao i 90 odsto Srba napominjući da "mi koji vodimo državu ne smemo da se vodimo politikom želja".

"Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti", rekao je Vučić.

foto: Printscreen RTS

Naveo je da Srbija podržava RS i voli je, ali poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Dodao je da ima odlične odnose sa Tomislavom Nikolićem za kog kaže da radi važan posao za državu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras, reagujući na medijske nagoveštaje da će se u Davosu na Ekonomskom forumu možda sastati sa predsednikom SAD, da nema ugovoren susret sa Donaldom Trampom i da je "to nemoguće".

Ne mogu tamo da se guram, rekao je Vučić u intervjuu Radioteleviziji Srbije, i istakao da su SAD potrebne za Srbiju kao partner.

Sa Sjedinjenim Državama mora da se razgovara, iako ne postoje isti interesi, a postoje i razlike u stavovima oko Kosova i Bosne i Hercegovine, objasnio je Vučić.

foto: Printscreen RTS

On je rekao i da nema potvrdu vesti iz medija da će Brajan Hojt Ji biti ambasador SAD u Sarajevu, "a nešto je obavešteniji od naših novinara".

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: CRVENE BERETKE PONOVO NA OKUPU?! Šta najavljuju nekadašnji članovi ove jedinice?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track