Dostupni linkovi

Vučić: Pogodile su me reči Amfilohija, ali neću da odgovaram


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je da je najbolji odgovor na optužbe koje je na njegov račun izneo mitropolit Amfilohije, dao patrijarh Srpske pravoslavne crkve irinej.

Amfilohije je 7. januara za crnogorske medije rekao da "Strahuje da Vučić vodi politiku izdaje Srbije i Kosova", nakon čega je burno reagovao politički vrh Srbije.

Patrijarh Irinej izjavio je dva dana kasnije, tokom liturgije u Banjaluci, da "Srbi treba da zahvale Bogu što im je podario čoveka, kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić", koji se, kako je rekao "lavovski bori za srpski narod, a posebno za Kosovo".

Vučić je za RTS rekao da neće da odgovara Amfilohiju, jer "ne želi da govori loše o SPC" i da "ne želi da deli narod".

O Nikolićevoj izjavi: Srbija poštuje integritet BiH

Predsednik Srbije je, komentarišući izjavu bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića (danas predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom​) u Banjaluci 9. januara, da "od srca Repulici Srpskoj želi nezavnisnost", rekao da "zna da Nikolić to želi kao i 90 odsto Srba", napominjući da oni, koji vode državu, "ne smeju da se vode politikom želja".

"Politika realnosti je politika ozbiljnosti i odgovornosti, a politika želja je lepa politika koja donosi glasove, ali ne mislim da je uvek direktno proporcionalna stepenu odgovornosti i ozbiljnosti", rekao je Vučić.

Vučić je za RTS istakao da Srbija podržava RS i voli je, ali da poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

On je dodao i da ima "odlične odnose sa Tomislavom Nikolićem", za koga kaže da radi važan posao za državu.

Vučić, kao ni predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nisu prisustvovali obeležavanju Dana Republike Srpske, koje je ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Vučić je za RTS rekao da "nije prisustvovao zbog ranije zakazanih obaveza". "Ima i nešto drugo što večeras ne želim da govorim. To nema veze sa Dodikom", dodao je Vučić.

Direktor Tiršove prvi na listi SNS za beogradske izbore

Prvi na listi Srpske napredne stranke za izbore u Beogradu biće profesor Medicinskog fakultata i direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj, dr Zoran Radojičić, izjavio je predsednik Srbije i lider te stranke Aleksandar Vučić.

Vučić je za RTS rekao i da ne isključuje mogućnost da Radojičić postane gradonačelnik.

Srpska napredna stranka održala je prethodno u nedelju sednicu Predsedništva i sednicu Gradskog odbora Beograd, na kojima je usvojena lista za gradske izbore u Beogradu, pod nazivom “Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!”.

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučič rekao je za RTS da su u prvih 25 ljudi na listi samo četiri stranačke ličnosti, kao i da će listu predvoditi direktor Univerzitetske klinike u Tiršovoj, dr Zoran Radojičić.

Druga na listi je direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, a tu su i koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu Vesna Stanojević, dekan Pravnog fakulteta dr Sima Avromović, profesor Mašinskog fakulteta Časlav Mitrović, profesorka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković, sportisti Goran Grbović, Milan Gurovič, Nebojša Ilić, direktor Muzeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada, glumac Branko Milićević Kockica, TV voditelj Žika Nikolić (Žika Šarenica)…

Od stranačkih ličnosti u prvih 25 osoba na listi biće i aktuelni gradonačelnik Beograda Siniša Mali, kao i gradski menadžer Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović i predsednica opštine Savski venac Irena Vujović.

Vučić je rekao da je ponosan na rad gradskih vlasti u protekle četiri godine, ali da Siniša Mali neće opet biti gradonačelnik jer ima druge ambicije.

Izbori u Beogradu biće raspisani u ponedeljak ili utorak, rekao je Vučić i naveo da bi izbori trebalo da budu održani 4. ili 11. marta, a da će to saopštiti predsednica Skupštine Maja Gojković.

XS
SM
MD
LG