Šri Lanka ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol

Šri Lanka je ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol i rade u ustanovama u kojima se prodaju ili proizvode alkoholna pića, koja je bila na snazi poslednjih 39 godina, rekao je portparol ministarstva finansija.
Šri Lanka ukinula zabranu ženama da kupuju alkohol
Foto: Pixabay
Zakon iz 1979. kojim se zabranjuje prodaja alkoholnih pića ženama na ostrvu koje ima 21 milion stanovnika, ukinut je u sklopu borbe protiv seksizma u tekstovima zakona, objavio je portparol Ali Hasen.
 
Žene će sada moći da rade u fabrikama koje proizvode i prodaju alkohol, kao i u kafanama.
 
I dalje ostaje na snazi zabrana prodaje alkohola pripadnicima policije ili vojske tokom dužnosti, dodaje portparol.
 
U budžetu iz novembra, Šri Lanka je odlučila da povisi već visoke poreze na jaka alkoholna pića, ali je bitno smanjila cene vina i piva.
 
Ublažavanje zakona o alkoholu je izazvalo neprijateljske reakcije u nekim delovima društva, u toj većinski budističkoj zemlji.
 
Nacionalni pokret za zaštitu prava potrošača je optužio ministra finansija da podstiče konzumaciju alkohola i tražio od predsednika Maitripala Sirisena da interveniše u korist zadržavanja restrikcija.
 
Ministar finansija Mangala Samaravera je izjavio da ograničenja nametnuta proizvođačima alkoholnih pića doprinose crnom tržištu i lišavaju državu bitnih prihoda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet