Pada izvoz hrane

S. BULATOVIĆ

15. 01. 2018. u 21:02

Pred kraj 2017. kupovina iz inostranstva dodala gas, potrošeno 1,7 milijardi evra. Na jaz u spoljnotrgovinskoj razmeni uticao i rast cena nafte

Пада извоз хране

Povećava se proizvodnja svinjskog mesa / Foto N. Živanović

TAMAN kada smo se navikli da plasman srpske robe u inostranstvo sustiže uvoz, stvari su se preokrenule. Poslednji statistički podaci, iz novembra prošle godine, otkrivaju da je jaz u spoljnotrgovinskoj razmeni - porastao. U novembru je Srbija na uvoz potrošila 1,7 milijardi evra, što je 20,2 odsto više nego godinu ranije. Problem je što je izvoz posustao, pa je sa plasmanom od 1,3 milijarde evra upisao rast od svega devet odsto. Zato u prvih 11 meseci uvoz beži izvozu za 1,5, umesto 0,4 odsto, kakav je zbir bio mesec ranije.

PROČITAJTE JOŠ: Do Rusa kroz sitno rešeto

Na značajniji rast uvoza, objašnjavaju ekonomisti saradnici "Makroekonomskih analiza i trendova", uticao je, između ostalog, rast cena nafte.

- Cene nafte su dostigle najveći nivo u poslednje dve i po godine - ističe ekonomista Ivan Nikolić. - U novembru raste i uvoz mineralnih ruda. To, međutim, nije loše jer ukazuje na veću aktivnost "Hestila" u Smederevu. Zabrinjava činjenica da stagnira izvoz hrane i živih životinja, a istovremeno raste uvoz u tom segmentu.

Kada se posmatra dinamika same proizvodnje, posle šest meseci laganog klizanja u "minus", počela je nešto bolja situacija u sektoru prerade i konzervisanja mesa. Druge grane prehrambene industrije trpe zbog pada poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini.

GUMARSKA INDUSTRIJA JAČA U NOVEMBRU je prerađivačka industrija ostvarila rast od 8,2 odsto u odnosu na isti mesec godinu ranije. Kada se sumira prvih 11 meseci, rast je iznosio 6,8 odsto. Proizvodnja je bila veća u 18 od 24 oblasti prerađivačke industrije, dok je pad zabeležen u njih šest. Sve više proizvodi srpska gumarska industrija, 14,1 odsto u plusu i proizvođači hemikalija i hemijskih proizvoda - 15,7 odsto.

- Imali smo lošu dinamiku i tendencije u prehrambenoj industriji - objašnjava ekonomista Stojan Stamenković. - Trend u novembru je ispod proseka prethodne godine. Veliki je pad i u proizvodnji voća i povrća. Ohrabruje samo porast u preradi i konzerviranju mesa. Povećava se proizvodnja svinjskog mesa. U slučaju proizvodnje električne opreme, ona je u prvoj polovini 2017. rasla, ali je već krajem tog perioda počela da pada. Posebno je interesantan zastoj u proizvodnji električne opreme za domaćinstvo. Sada je pao i uvoz te robe, te deluje da se smanjuje tražnja za kućnim aparatima.

Novembarski uvoz je bio za 107 miliona evra veći od uobičajenog mesečnog povećanja. U tom povećanju je rast uvoza naftnih derivata ostavio trag "težak" 18 miliona evra, osnovni metali 13 miliona, a poljoprivreda devet miliona evra. Električna oprema i metalni proizvodi po osam miliona evra, a farmaceutski proizvodi - šest miliona evra. Uvoz prehrambene robe je nadmašio očekivani rast za pet miliona evra, a rekorder u vanrednom skoku uvoza su motorna vozila i prikolice - čak 30 miliona evra.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Наставник

15.01.2018. 21:45

Проблем је што увозимо а ни сам Бог не зна шта је то, а извозимо првокласну храну, јер само такву развијени свет купује. У таквој конкуренцији наши произвођачи немају шансу, па се смањује и сточни фонд!

Vlada Legenda

15.01.2018. 22:42

Apsolutno se slažem sa Nastavnikom,naša država svesno podstiče uvoz ko zna kakve hrane,a mi je možemo proizvoditi za dve Srbije!

Majna Rajna

16.01.2018. 06:56

Poljoprivreda je na samrti. A malo smo i sami krivi, u sred Prokuplja u najvecem marketu nema Prokupackog mleka i jogurta ,ali ima Hrvatskog ?? I kazu u mnogim selima nema vise otkupa mleka, to je zato sto vasi zemljaci u gradu kupuju uvozno , tu vec nije drzava kriva

nišlija

16.01.2018. 12:02

@Milisav - Za pad izvoza i porast uvoza upravo je najveći krivac jak dinar , politika jakog dinara u poslednjih 15 godina je dovela do propasti domaće industrije , do umiranja poljoprivrede i propasti sela !?

alfa...!

17.01.2018. 07:43

@Milisav - Srbima nikad nije dobro,ni kad je dinar jak ni kad je dinar slab............

nišlija

17.01.2018. 12:57

@Milisav - Pa kako kojim Srbima . Oni što su na raznim budžetima odgovara jak dinar . Radio ne radio stiže plata, kupuju se jeftini evri pa pravac Inostrastvo na letovanje ili šoping! Ali oni što moraju da zarade platu , da nešto proizvedu pa onda to izvezu, njima jak dinar ne odgovara . Jer troškovi proizvodnje rastu , a cena proizvoda pada !

stalker

16.01.2018. 08:59

Uvoz raste izvoz pada ! Ovaj trend će se još više ispoljiti i u ovoj godini ,ako se nastavi sa ovakvom naopakom monetarnom politkom . Sve je skuplje proizvezti ,a sve jeftinije uvoziti . Dinar neobjašnjivo jača , pa je roba iz uvoza sve jeftinija! U isto vreme cene u zemlji rastu , bez ikakvog ekonomskog opravdanja .