Salmonela nije stigla do Srbije

B. R.

16. 01. 2018. u 11:02

Posle skandala sa zaraženom hranom za bebe, iz naše zemlje povučeno pet serija mleka. Proizvodi "selija" ispravni, ali sklonjeni iz predostrožnosti

Салмонела није стигла до Србије

SA tržišta u Srbiji povučeno je pet serija proizvoda "selija", francuskog poizvođača "Laktalis", koji je zbog skandala sa prisustvom salmonele u hrani za bebe iz 83 zemlje povukao 12 miliona pakovanja mleka za ishranu odojčadi.

Odluku o povlačenju proizvoda ovog francuskog giganta u Srbiji donela je kompanija "Amnikus SRB", koja je uvoznik i distributer proizvoda "selija", po zahtevu "Laktalisa".

Iz prodaje su u Srbiji povučeni "selija" proizvodi - "digeks", dve serije "eksperta 1", zatim "ekspert", "celija lf" i "pre celija".

- I pored toga što je prilikom uvoza u skladu sa zakonskom regulativom Republike Srbije potvrđena zdravstvena ispravnost ovih serija proizvoda "selija", kompanija "Amnikus SRB" donela je odluku da ih povučemo sa tržišta kao dodatnu meru predostrožnosti u cilju smanjenja rizika i zaštite proizvođača - navodi Petar Lukić, direktor.

"Amnikus" je Ministarstvu zdravlja dostavio izveštaje o ispitivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda koje iz predostrožnosti povlači. Inače, ovaj distributer je u oktobru uvezao 9.300 pakovanja.

Francuske vlasti saopštile su da je 35 beba imalo zdravstvene probleme početkom decembra i da se to povezuje s proizvodima kompanije "Laktalis" u kojima je pronađena salmonela. Jedan slučaj trovanja zabeležen je u Španiji, a jedan se istražuje u Grčkoj. Proizvođač je tada povukao nekoliko miliona pakovanja proizvoda.

Javnosti se prvi put od početka skandala obratio direktor "Laktalisa" Emanuel Besnijer. On je u nedelju, u prvom obraćanju francuskim medijima, rekao da distributeri ne moraju više da sortiraju mleko u prahu kako bi našli zaražene kutije, navodeći da oni sada znaju da sve kutije moraju biti uklonjene sa polica.

PLATIĆE ODŠTETU

I FRANCUSKI ministar finansija Bruno le Mereo potvrdio je da "Laktalis" mora da povuče sve mlečne proizvode napravljene u fabrici u Kraonu na severozapadu Francuske.

Proizvodi ovog proizvođača se u svetu prodaju kao brendovi "milumel", "pikot" i "celi". Direktor Emanuel Besnije izjavio je da će "Laktalis" platiti odštetu svakoj porodici kojoj je naneta šteta zbog upotrebe hrane za bebe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije