Vesti

0

Mihajlović: Saradnja institucija neophodna za sprečavanje porodičnog nasilja

Autor: JU

Izvor: Beta

Mihajlović: Saradnja institucija neophodna za sprečavanje porodičnog nasilja

Izvor: Foto: Beta / Miloš Miškov

Mihajlović je posetila je sigurnu kuću u Leskovcu, koja je zahvaljujući sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izgradila letnjikovac i igralište za decu, u cilju poboljšanja uslova socijalnog stanovanja u sigurnim kućama, saopštilo je kabinet potpredsenice vlade.

"Sigurna kuća u Leskovcu dobar je primer saradnje Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva i jedino na taj način možemo uspešno da se borimo protiv ovog problema. Pored toga, važno je da žene ekonomski osnažimo, jer samo finansijski nezavisna žena je slobodna žena", izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je zahvalila direktoru Centra za socijalni rad, rukovodiocu i stručnom timu sigurne kuće na posvećenoj brizi o ženama i deci žrtvama nasilja, navodeći da samo koordiniranom saradnjom svih nadležnih institucija može adekvatno da se pomogne ženama i spreči dalje porodično nasilje.

"S obzirom na to da polovinu korisnika sigurnih kuća čine deca, odlučili smo da pomognemo da se u sigurnoj kući u Leskovcu izgradi igralište za decu žrtve porodičnog nasilja, kako bi ova deca imala jednake uslove za bezbednu igru kao svi njihovi vršnjaci i koliko je moguće bezbrižno detinjstvo", rekla je Mihajlović tokom posete.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na inicijativu potpredsednice Vlade, obezbedilo je u 2017. godini 10 miliona dinara za podršku sigurnim kućama u Srbiji.

Projekat izgradnje letnjikovca i igrališta za decu žrtve porodičnog nasilja u sigurnoj kući u Leskovcu finansiran je sa 961.878 dinara.

 

Mihajlović: Leskovac primer u sprovodenju ozakonjenja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Leskovcu da je taj grad primer efikasnog sprovođenja ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata i najavila da će njeno ministarstvo pomoći da se završi izgradnja obilaznice Leskovac, koja povezuje 200.000 građana u tri opštine Jablaničkog okruga.

"Leskovac je jedan od najboljih gradova u Srbiji u izdavanju građevinskih dozvola i u sprovođenju Zakona o ozakonjenju, gde je popisano blizu 60.000 objekata, uz podršku timova Ministarstva", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Leskovcu.

Ona je kazala da je za završetak obilaznice Leskovac, za koju je grad u eksproprijaciju uložio 98 miliona dinara, potrebno oko 195 miliona dinara i da je već urađena projektna dokumentacija koju je potrebno uskladiti sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Mihajlović je u Leskovcu uručila rešenje o ozakonjenju porodične kuće Ljubinki Đorđević, a privredniku Momi Iliću za ozakonjene objekte firme IGM mladost.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio je ministarki i njenom timu na dobroj saradnji, i dodao da su i na današnjem sastanku postignuti dogovori koji će doprineti boljem životu građana Srbije.

Mihajlović je danas, zajedno s direktorima putarskih i železničkih preduzeća iz svog resora i saradnicima iz Ministarstva, održala prijem za građane Leskovca koji su imali prilike da joj postave pitanja i iznesu svoje probleme.

Tokom posete Leskovcu ona je održala odvojene sastanke s predsednikom Jablaničkog okruga Božidarom Stojiljkovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz tog okruga i s gradonačelnikom Leskovca i njegovim saradnicima, a pre toga je obišla obilaznicu Leskovac, kao i sigurnu kuću u tom gradu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR