Jahorina: Mehić pao zbog ubistva

O. MATAVULj

18. 01. 2018. u 07:28

Damir Mehić posle četiri godine uhapšen zbog mafijaškog obračuna u Tuzli. Dolijao u jednom hotelu na Jahorini. Mehić uhapšen zbog pucnjave kada je ubijen Emir Džinić, a tri osobe ranjene

Јахорина: Мехић пао због убиства

Uviđaj na mestu pucnjave

POSLE četiri godine bekstva, Damir Mehić (42) zvani Bibi iz Tuzle uhapšen je preksinoć u jednom hotelu na Jahorini, na osnovu poternice koja je za njim raspisana zbog učešća u mafijaškom obračunu u centru Tuzle, kada je ubijen Emir Džinić (41), dok su tri osobe ranjene.

Mehića su uhapsili pripadnici PU Istočno Sarajevo i to na zahtev Federalne uprave policije (FUP) čiji su ga istražioci locirali na Jahorini. Osim njega, na području Semizovca kod Sarajeva uhapšene su još dve osobe koje su obuhvaćene istragom o krvavom obračunu, ali njihov identitet nije saopšten. Svi su sprovedeni u FUP na kriminalističku obradu, nakon koje će biti predati Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Admir Arnautović, portparol tuzlanskog tužilaštva, potvrdio je da se Mehić tereti za ubistvo Džinića, te za pokušaj ubistva Naila Hodžića iz Teočaka.

- Zbog tih krivičnih dela za Mehićem je bila raspisana potraga i doneta odluka o određivanju pritvora, ali je dosad bio nedostupan istražnim organima. Zasad ne možemo reći da li se tereti za još neka krivična dela, a to će biti poznato nakon što nam FUP dostavi izveštaj - rekao je Arnautović.

Pucnjava se dogodila 22. juna 2013. na platou zgrada "Avaz-Robot" i "Titanik" u centru Tuzle i važi za jedan od najvećih kriminalnih obračuna u tom gradu. Tada su se sukobile dve grupe kriminalaca okupljene oko Damira Mehića s jedne i Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, s druge strane. U razmeni vatre ubijen je Emir Džinić, blizak prijatelj Mirse Švicarca, dok su ranjeni Amir (33) i Nail Hodžić (38) iz Teočaka, te radnik bezbednosne agencije "Flek" Denis Rahmanović (32) iz Tuzle.

Svedoci su ispričali da se sve odigralo munjevito, i to naočigled više građana, nakon što su se na ulici zaustavila dva vozila "audi a6" i "mercedes" iz kojih je izašlo više naoružanih momaka koji su odmah počeli da pucaju prema Hodžićima. Nastao je opšti metež i meci su leteli na sve strane i pravo je čudo da obračunu još neko nije poginuo.

Uhapšen: Damir Mehić

Mehić i Mirso Švicarac imaju bogate kriminalne dosijee i godinama su bili u sukobu, koji je kulminirao 2008. kada je u Slavinovićima kod Tuzle je izrešetan džip u kome je Mehić teško ranjen, a ubijen je njegov prijatelj Jasenko Hajdarhodžić. Za taj zločin Kemal Selimović je osuđen na 17 godina zatvora, inače saradnik Mirse Švicarca, koji se takođe dovodio u vezu s tom pucnjavom, ali nikada nije optužen.

UČESNIK BROJNIH PUCNjAVA

MIRSO Švicarac važi za "žestokog momka" koji je učestvovao u više pucnjava i dovodio se u vezu sa kriminalnom grupom Zijada Turkovića. Osuđen je 2011. na dve i po godine zatvora zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu "Inkognito", ali kaznu nije izdržao do kraja jer ga je pomilovao tadašnji predsednik FBiH Živko Budimir, koji je hapšen upravo zbog afere u vezi sa pomilovanjima osuđenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Pero

18.01.2018. 12:19

Podsjećamo, Mehić je uhapšen 17. januara u Hotelu Vučko na Jahorini po međunarodnoj potjernici kako navodi sarajevsko oslobođenje, poznato je da u pomenutom hotelu redovno gostuju poznati i traženi kriminalci.