Kitarović bez najave posetila Ahmiće i poklonila se žrtvama: Da nijedna majka više ne oplakuje dete i supruga

Tanjug

18. 01. 2018. u 11:55

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović tokom posete BiH poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obeležja i položila cveće

Китаровић без најаве посетила Ахмиће и поклонила се жртвама: Да ниједна мајка више не оплакује дете и супруга

Foto BETA

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović skratila je posetu BiH i okončaće je danas, obilaskom nekoliko opština na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Poseta Kitarović je najavljena kao trodnevna, ali će ona biti okončana dan ranije, tako da hrvatska predsednića neće ići u Tuzlu, Derventu i Orašje, preneli su mediji u BiH.

Navodi se da su razlozi skraćivanja posete organizacione prirode.

PROČITAJTE JOŠ - Kolindu sačekali protesti u Sarajevu

Pozivajući se na krugove bliske hrvatskoj predsednici, "N1" je objavila da će taj deo severne Bosne posetiti u martu kada njen kabinet bude privremeno izmešten u Brodsko-posavsku županiju.

A zbog vremenskih uslova otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj Gori kod Travnika, pa će Kolinda Grabae-Kitarović danas posetiti smao o Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Tokom jučerašnjeg dana Kitarović se sastala sa članovima Predsedništva BiH, parlamentarcima i nadbiskupom Vinkom Puljićem.

Grabar Kitarović se, kako se navodi, poklonila žrtvama Ahmića kod spomen-obeležja i položila cveće.

"U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajni zadatak nas i svih budućih generacija“, poručila je hrvatska predsednica nakon posete.

Poseta stratištima upriličena je mimo zvaničnog protokola posete hrvatske predsednice Bosni i Hercegovini.

Inače, hrvatska predsednica skratila je posetu BiH i umesto sutra okončaće je danas, a kako je ranije saopšteno, razlog je organizacione prirode.

Zločini u Ahmićima dogodili su se u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, kada su jedinice za posebne namene Hrvatskog veća obrane, Džokeri i Maturice, izvršile napad na selo Ahmići nekoliko kilometara od Viteza.

Napad je počeo rano ujutro, sa ezanom za sabah-namaz, koji je bio znak za napad.

Ubijeno je 116 osoba.

Iste godine, 22. decembra, pripadnici Armije BiH su u Križančevu Selu ubili 34 vojnika HVO, a 30 civila i vojnika zarobili te ih odveli u Počulicu.

Pod pritiskom Međunarodnog crvenog krsta nakon 39 dana razmenjeni su kod Gropčića u mestu Dubravica potpuno izmasakrirani.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ruza

18.01.2018. 12:01

Kaj ste se uplasili Kolinda pa ste pibegli brze bolje .Tako se nepokazuje Da Brinete o svom Narodu.....

Ivan Zgrozeni

18.01.2018. 15:22

Dok sam ziv necu zaboraviti Ahmice, mesovito hrvatsko-muslimansko selo. Hrvati su dan pre masakra napustili mesto. Sledeceg jutra hrvatska vojska je iz tri pravca napala selo ostavljajuci otvoren put samo u pravcu snajperista. One koji nisu pobegli, ustase su ubijale iduci od kuce do kuce. Vise od sto mrtvih. Na osnovu pozicija ugljenisanih leseva bilo je jasno da su deca ziva spaljivana. Neposredni izvrsilac, zivotinja po imenu Dario Kordic je za UN izjavio da su Srbi pocinili taj zlocin.

maniks

18.01.2018. 16:55

Skratila boravak za jedan dan i zbrisala za hrvatsku jer su danas Amerikanci upozorili svoje gradjane da ne putuju u BiH zbot terorizma isto kao sto su izdali daopstenje za Kosovo.