Dostupni linkovi

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu


Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Sahranjen Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda Demokratija Pravda“ (SDP), na koga je 16. januara pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima izvršen atentat u Severnoj Mitrovici, sahranjen je u četvrtak na Novom groblju u Beogradu. Od Ivanovića su se oprostili porodica i prijatelji, članovi Vlade Srbije i lideri većeg dela opozicije, te mnogobrojni građani.

Povorka od više hiljada građana ispratila je kovčeg sa telom Olivera Ivanovića od Crkve svetkog Nikole, gde je vladika raško-prizrenski Teodosije održao opelo, do grobnog mesta u Aleji zaslužnih građana.

Vladika Teodosije održao je opelo Oliveru Ivanoviću
Vladika Teodosije održao je opelo Oliveru Ivanoviću

Vladika Teodosije je na ispraćaju Olivera Ivanovića rekao da je za njega Kosovo bilo više od teritorije i politike, te da je Ivanović mislio kako da se unapredi život običnog čoveka.

„Oliver se celog života borio za pravdu i slobodu svoga naroda na Kosovu i Metohiji i grada u kojem je živeo. Svojom žrtvom za pravdu i istinu ovih dana je okupio toliko ljudi širom naše zemlje oko njegove životne želje i vizije – da Srbi ostanu na svojim vekovnim ognjištima“, rekao je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Satima pre početka sahrane, od Ivanovića su se opraštali mnogobrojni građani i ličnosti iz političkog i javnog života.

Sahrani su prisustvovali i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej, zvaničnici Vlade Srbije, kao i lideri opozicije, te veliki broj građana koji su došli da odaju poštu lideru kosovskih Srba.

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani je predvodila premijerka Ana Brnabić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Ispraćaju Olivera Ivanovića prisustvovali su ministar inostranih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin. Na sahrani je bio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić takođe je došao na Novo groblje da izjavi saučešće porodici. Među okupljenima su bili i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, premijer Srbije iz vremena režima Slobodana Miloševića Nikola Šainović, bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović.

Ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Nenad Popović izjavili su saučešće porodici Olivera Ivanovića na Novom groblju. Iz Zagreba je stigao poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac.

Među okupljenima koji su odali poštu Oliveru Ivanoviću su i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret Srba i bivša narodna poslanica Rada Trajković, lider Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac sa članovima DS Zoranom Lutovcem Nadom Kolundžijom, te lider Nove stranke Zoran Živković. Sahrani Olivera Ivanovića prisustvovao je i lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković, kao i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Saša Janković i Dragan Đilas
Saša Janković i Dragan Đilas

Na ispraćaju lidera kosovskih Srba bio je i bivši predsednik Srbije i prvi čovek Socijaldemokratske stranke Boris Tadić te lider Pokreta „Dosta je bilo“Saša Radulović.

Prema saznanjima agencije Tanjug, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odaće poštu Oliveru Ivanoviću polaganjem venca na mestu njegovog ubistva, u Severnoj Mitrovii, tokom dvodnevnog boravka na Kosovu ovog vikenda.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Olivera Ivanovića prebačen je u sredu oko 18.00 iz Severne Mitrovice u Beograd, nakon što je više hiljada Mitrovčana ispratilo Ivanovića.

Cveće i venci na grobu Olivera Ivanovića
Cveće i venci na grobu Olivera Ivanovića

Za sada je poznato da je jedan od najznačajnijih lidera Srba sa Kosova ubijen u jutarnjim satima sa šest metaka iz pištolja „duga devetka“. Vozilo marke „opel astra“ iz kojeg se veruje da su pucali napadači pronađeno je zapaljeno.

Kosovska policija ponudila je 10.000 evra kao nagradu za informaciju o ovom zločinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić okarakterisao je Ivanovićevo ubistvo kao teroristički akt. Premijerka Srbije Ana Brnabić je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa najavila da će Srbija, ukoliko joj ne bude dozvoljeno da učestvuje u istrazi o ubistvu, pokrenuti sopstvenu istragu,

Ivanovićevo ubistvo naišlo je na brojne osude od kosovske i srpske vlade, do međunarodnih institucija prisutnih na Kosovu, do evropskih zvaničnika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG