Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu 1Foto: Miloš Miljković

Na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, sahranjen je danas predsednik Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je ubijen u utorak u Kosovskoj Mitrovici.

Na sahrani se okupio se više hiljada građana, koji su došli da mu odaju poštu. Opelo Oliveru Ivanoviću držao je vladika Teodosije

Episkop raško – prizrenski Teodosije, rekao je držeći opelo Oliveru Ivanoviću, da isprativši ga sa njegovog i našeg Kosova, uz dostojanstven provod kroz Mitrovicu, zapitali smo se zašto uvek jednu ljudsku veličini istinski sagledamo tek kada ona ode iz naših života.

– Ponosni smo što smo poznavali ovog izuzetnog čoveka, hrišćanina i patriotu. Oliver se borio za pravdu i slobodu svoga naroda, za to da Srbi ostanu na svojim vekovnim ognjištima. On se nije štedeo ni kada je tih teških dana trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu, ni onda kada je hrabro i dostojanstveno pred međunarodnim predstavnicima svedočio o stradanju našeg naroda. Svi su ga slusali sa pažnjom i Srbi i Albanci, čiji je jezik odlično poznavao – rekao je Teodosije.

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu 2

On je dodao da je Ivanović uvek prvo mislio kako da se unapredi život običnog čoveka i severno i južno, stizao je svuda da ljude posavetuje i uteši. Naglasio je i da Oliver nije upirao prstom u ljude, već ukazivao na probleme koje zajedno treba rešavati.

„Svima je pomagao, bez obzira na veru i naciju. Svima će nam nedostajati, ali ipak naša srca nisu danas tužna, jer je Oliver svojom mučeničkom smrću pokazao da je to njegova duhovna pobeda. Ostaće kao simbol borbe da ostanemo svoji na svome“, rekao je Teodosije.

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani je predvodila premijerka Ana Brnabić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Iako su pojedini mediji najavili da će premijerka Brnabić i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održati govor, to se nije dogodilo. U ime porodice govor je održala poznata karatistkinja Tanja Petrović, koju je pokojni Ivanović svojevremeno trenirao. Time je ceremonija sahrane završena.

Oliver Ivanović sahranjen u Beogradu 3

Ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu gde je bio izložen kovčeg sa telom ubijenog predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, brojni građani su pre sahrane izrazili saučešće članovima Ivanovićeve porodice, palili sveće i ostavljali cveće i vence.

Pristutni su bili ministri Ivica Dačić, Rasim Ljajić, Branko Ružić, Aleksandar Vulin i Nenad Popović.

Na sahranu Ivanovića došao je veći broj ličnosti iz javnog života, neki poslanici u Skupštini Srbije, lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, lider SDS Boris Tadić, Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije, Saša Radulović iz pokreta Dosta je Bilo, Nebojša Čović, bivši predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, prisutan je bio i patrijarh Irinej, ali i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Na sahrani su bili i Aleksandar Šapić, Siniša Mali, Milivoje Mihajlović, Dragan Đilas…

Predsedniku Građanske inicijative, došli su da odaju počast i bivši predsednik Tomislav Nikolić, predsednik DS Dragan Šutanovac, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, Đorđe Vukadinović, Veljko Odalović, Milorad Pupovac, Sima Spasić, Rada Trajković, Slaviša Orlović, Anro Gujon, kao i brojni saradnici i prijatelji Olivera Ivanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari