Računarstvo od sledeće školske godine na Mašincu

I. Mićević

18. 01. 2018. u 13:01

Senat Univerziteta u Beogradu usvojio plan novih osnovnih akademskih studija. Upisuju 50 brucoša, a učiće digitalizaciju mašina, uređaja i procesa

Рачунарство од следеће школске године на Машинцу

Spoj mašinstva i informatike

INFORMACIONE tehnologije u mašinstvu moći će da se uče od naredne školske godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Senat UB usvojio je, na jučerašnjoj sednici, nastavni plan i program osnovnih akademskih studija IT u mašinstvu. Potrebno je još da Komisija za akreditaciju da "zeleno svetlo" za ovaj program, tj. da Mašincu odobri doakreditaciju.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Radivoje Mitrović očekuje da će u narednim mesecima program biti akreditovan, te da će sve biti spremno za predstojeći upisni rok i za nastavu u narednoj školskoj godini.

- Već imamo dvogodišnje master studije mašinstvo i informacione tehnologije (MIT) i sada smo, osnovnim studijama, upotpunili tu vertikalu - objašnjava Mitrović, za "Novosti". - Nije nam cilj da se bavimo softverskim inženjerstvom, već da učimo studente o digitalizaciji postojećih mašina, uređaja i procesa. Čeka ih kombinacija predmeta iz informacionih i komunikacionih tehnologija i osnova mašinstva - osnove mašinskog inženjerstva, matematika, fizika, termodinamika, mehanika fluida... Oni će biti osposobljeni za nove tehnologije u mašinstvu i mehatronici.

"Pametne" mašine, vozila, uređaji - sve to traži, kaže prof. Mitrović, spoj informacionih tehnologija i mašinstva. Studenti koji završe trogodišnje studije mogu da nastave dvogodišnje master studije mašinstvo i informacione tehnologije, koje već pohađa 20 akademaca.

Na nove osnovne studije planiran je upis 50 studenata, ali se još ne zna koliko će moći da se školuje o trošku države, a koliko će biti samofinansirajućih. Nije poznata ni cena školarine.

- Nadamo se da će Vlada Srbije odobriti budžetske studije za veći deo ovih studenata, jer su ove studije realna potreba društva - kaže prof. Mitrović. - Stav Vlade Srbije je da digitalizacija i razvoj IT sektora predstavlja jedan od prioriteta, pa se nadamo da će u tom kontekstu podržati i ovaj studijski program. Zasada smo sve uradili sami, bez pomoći države.

PRIPREMA ZA PRIJEMNI

NA Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu počela je uveliko i pripremna nastava za prijemni ispit. Časovi matematike održavaju se svake subote, još od 2. decembra, a cena celokupne pripreme je 20.000 dinara u pet rata za fond od 65 časova.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Pavle

07.03.2018. 20:28

Pokusavam da skapiram za sta ce taj student da bude sposoban kad zavrsi te studije i nikako ne mogu da sklopim jasnu sliku, na kom mestu ce raditi. On ce navodno znati da se nekim procesom, masinom, linijom nekako upravlja, ali istovremeno nece znati nista da isprogramira jer nije softveras, nece znati nista detaljnije o samom procesu jer takve predmete nije slusao i jos ce da bude na samofinansiranju jer je u pitanju IT smer za koji nema budzet. U stvari bice tehnicar sa fakultetom.

Pavle_dodatak

07.03.2018. 20:34

Takodje, kad se pogleda klasifikacija zanimanja u Srbiji, primecuje se da to zanimanje ne postoji ili nije jos uvedeno, mozda ce biti masinski inzenjer za digitalizaciju, ne znam, ali uglavnom vidim da im je smer odobren, a niko se ne pita da li je potrebno to zanimanje i sto je najgore gde ce ti ljudi da rade. Srbija uvozi vecinu masina, uredjaja, a mi umesto da ucimo ljude da prave masine, mi ih ucimo o digitalizaciji masina koje uvozimo, postavlja se sasvim logicno pitanje, cemu sve to.