Stoltenberg: Napredak otvara mogućnost za članstvo Makedonije u NATO; Zapaljena zastava Alijanse

Beta

18. 01. 2018. u 13:10

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u govoru u makedonskom parlamentu pohvalio Makedoniju za napredak u reformama

Столтенберг: Напредак отвара могућност за чланство Македоније у НАТО; Запаљена застава Алијансе

Foto Tanjug,AP Photo


SKOPLjE - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas je u govoru u makedonskom parlamentu pohvalio Makedoniju za napredak u reformama, za koje je rekao da otvaraju mogućnost za punopravno članstvo u Alijansi.

Stoltenberg je rekao da su članice NATO i on bili šokirani nasiljem koje se dogodilo u Sobranju 27. aprila prošle goidne a da je sada impresioniran napretkom postignutim od tada.

On je pozdravio reformski plan Vlade Makedonije i sproveđenje reformi, ali je dodao da to mora da se nastavi.

"Vrata za nove članice su otvorena, ali prelazak praga traži ozbiljan posao. Budite transprentni sa nama i sa reformama, a mi ćemo vas podržavati i pomoći vam koliko možemo. Pretvorili ste državu od nestabilne u državu realnih mogućnosti za novi prosperitet", rekao je Stoltenberg makedonskim poslanicima. Ističući primer ulaska Crne Gore u NATO, on je rekao da ispred sedišta Aijanse ima prostora za još zastava, aludirajući da Makedonija ima realne šanse da postane punopravna članca.

Stoltenberg je rekao da zemlje članice prepoznaju novi entuzijazam i da žele da Makedonija uspe, pozdravljajući volju vlade u Skoplju da reši spora oko imena sa Grčkom.


PROČITAJTE JOŠ - Stoltenberg Makedoniji krči put u NATO



Generalni sekretar NATO je pozdravio usvajanje Zakona o jezicima kojim se proširuje upotreba albanskog i dogovor o doborosusedstvu s Bugarskom, a makedonsku vladu je pohvalio za poboljšanje odnosa sa susedima.

Stoltenberg je rekao da je veoma važna i uloga opozicije koja treba da prati i koriguje vladu, uz napomenu da i građansko društvo treba da nastavi da pomaže reforme.

Dok se Stoltenberg obraćao poslanicima ispred Sobranja Makedonije se okupila grupa građana, među kojima su bili i članovi manje vanparlamentarne stranke "Levica", koji su protestovali protiv ulaska Makedonije u NATO.

Demostranti su nosili transparente "Protiv rata za profit", "U NATO ni pod ustavnim imenom".

DEMONSTRANTI ZAPALILI NATO ZASTAVU ISPRED SOBRANjA

Na dvostrukim protestima ispred Sobranja, protiv NATO i protiv antimakedonske politike aktuelne vlade, zapaljena je zastava Alijanse, prenela je tv Telma.

Dve grupe aktivista organizovale su proteste ispred Sobranja u vreme obraćanja generalnog sekretara NATO poslanicima.

Na kraju protesta je, kako se navodi, zapaljena zastava NATO.

Protiv NATO je protestovala manja grupa ljudi, a većina je protestovala protiv promene imena Makedonije, Zakona o upotrebi jezika i Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom.

Protestanti su, dodaje se, izrazii i zabrinutost zbog prisustva velikog broja pripadnika policije.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Srdjan Popovic

18.01.2018. 13:26

Zar sad ovim izjavama gospodin Stoltenberg ne vrši pritisak na Ex YU Republiku Makedoniju da uđe u NATO savez ? A po zapadnim i medijima u regionu koje finansiraju neke zapadne zemlje navodi se kako Ruska Federacija vrši hibridni rat i vrši propagandu. Molim sve medije da budu krajnje objektivni u izveštavanju.

Aj'd Alija Da Je Više Vojske

18.01.2018. 14:52

ima li neko da ne ispunjava kriterijum.Kakva bi tu bežanija nastala da pripreme Rusi ili Kinezi ozbiljno

straja

18.01.2018. 15:42

Videh u najavi vesti ..."Soltenberg vidi napredak u.... I zapanjih se zasto se g.Soltenberg interesuje za moj klub NAPREDAK...mi u Krusevcu za to ne znamo...da nije Misko tj njegogov sin nesto uradio mimo nas .

Јован

18.01.2018. 17:12

Треба расписати међународни конкурс за ново име за БЈРМ. Победничко решење аутору да доносе курс албанског, ускоро службеног, језика у БЈРМ! Конкурс само треба да се оконча у разумном року, док им западни сусед не дође по оно што мисли да је његово. Иначе и Македонија и македонски народ су ми веома драги и жалости ме стање њихове државе.