Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića

0
16

Skraćeni boravak hrvatske predsjednice u Bosni i Hercegovini danas se nastavlja posjetom općinama u srednjoj Bosni gdje su Hrvati većina.Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je danas Ahmiće iako to protokolom nije bilo najavljeno, piše agencija Patria.

Grabar Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. U Ahmićima je 16. aprila 1993. ubijeno 116 Bošnjaka, među kojima je bilo 33-oje žena i djece. Ovaj zločin otkrili su pripadnici mirovnih snaga UN-a.

U Ahmićima je ranije bio predsjednik Ivo Josipović, koji je kazao da bi Grabar-Kitarović trebala posjetiti Ahmiće.

Hrvatska predsjednica posjetila je i Križančevo Selo kod Viteza.

“U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija”, kazala je hrvatska predsjednica.

Grabar-Kitarović danas završava zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini obilaskom nekoliko općina na području srednje Bosne u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo.

Prvobitno planirana trodnevna posjeta skraćena je za jedan dan, pa je obilazak Tuzle, Dervente i Orašja otkazan, a razlozi za to isključivo su organizacijske prirode.

Iz krugova bliskih predsjednici saznaje se da će taj dio sjeverne Bosne posjetiti u martu, kad njen ured bude privremeno izmješten u Brodsko-posavsku županiju.

Zbog vremenskih uvjeta otkazan je i planirani obilazak franjevačkog samostana na Gučoj gori kod Travnika, pa će predsjednica posjetiti Novu Bilu, Vitez, Žepče i Usoru.

Zvanična posjeta hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini privukla je veliku pažnju bosanskohercegovačkih medija.

Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je jučer u Sarajevu da je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj Bosne i Hercegovine i snažan zagovornik jednakopravnosti svih njenih naroda i građana.

Istovremeno je, nakon susreta sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izrazila žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između zvaničnika dvije države proteklih sedmica, uključujući i optužbe koje su iz Bosne i Hercegovine stizale na njen račun.

“Nažalost, često su mi pripisivane izjave koje nisam davala”, kazala je.

Dodala je i da je u Sarajevo došla da bi poslala jasne i nedvosmislene poruke o politici Hrvatske i ličnim stavovima prema Bosni i Hercegovini.

“Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, ali isto tako želim graditi mir i prijateljstvo sa susjednim državama. Nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego s Bosnom i Hercegovinom. Hrvatska je obvezna pozorno pratiti zbivanja u Bosni i Hercegovini i prijateljski ukazivati na te procese, a to se nikako ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izetbegović za komunikaciju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je bh. medijima da je lično zagovornik komunikacije i rješavanja otvorenih pitanja s Hrvatskom dijalogom te da je tokom razgovora s predsjednicom Grabar-Kitarović insistirao na tome da se počnu preduzimati konkretni koraci u tom pravcu.

“Insisistirao sam da se pojača komunikacija i da se ide naprijed. Pritom sam se pozvao na standarde, institucije i zakone koji su doneseni od međunarodnih organizacija u kojima smo članice i mi i Hrvatska, odnosno kanimo biti članica. To su Ujedinjene nacije i Evropska unija. Jedna od tih institucija je i Haški sud i moramo poštivati njegove odluke i pokazati pijetet (prema žrtvama)”, rekao je Izetbegović.

Izvor: Agencije

 


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Kolinda Grabar-Kitarović poklonila se žrtvama Ahmića


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.