VETO KRATKOG DOMETA: Albanski uskoro i zvanično službeni jezik u Makedoniji?

M. Stančić

18. 01. 2018. u 16:51

U gotovo svim reagovanjima posle objave odluke predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše ukaz Zakona o upotrebi jezika ističe se da je to očekivani potez koji samo privremeno odlaže zvaničnu primenu zakonskog rešenja

ВЕТО КРАТКОГ ДОМЕТА: Албански ускоро и званично службени језик у Македонији?

Predsednik Đorđe Ivanov Foto Tanjug

SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

USKRAĆIVANjE potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova na ukaz Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, kojim se i zvanično albanski uvodi kao drugi službeni jezik uz makedonski, izvesno je samo će na kratko odložiti pravosnažnost tog akta uprkos svim kontroverzama i upozorenjima na pogubne posledice stručne javnosti i opozicije.

U gotovo svim reagovanjima posle objave odluke Ivanove ističe se da je to očekivani potez koji samo privremeno odlaže zvaničnu primenu zakonskog rešenja.

Vicepremijer Vlade Makedonije zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani u četvrtak je izjavio da je odluka Ivanova očekivana, ali razočaravajuća.

– Razočarani smo iako je to bilo očekivano. Ipak, mislisli smo da da će iskorititi momenat da uputi poruku, rekao je Osmani posle razgovora u Skoplju sa ministarkom za evrointegracije u takozvanoj Vladi Kosova Duratom Hodža.

Ukazao je da bi predsednik države trebalo da bude „kohezivni centar“ društva koji bi trebalo da spaja etničke zajednice i različnite društvene grupe.

– Tu ulogu nije odigrao u poslednjih devet godina. Imao je mogućnosti ovih dana u njegovoj poslednjoj godini mandata da uputi poruku za spajanje, kao i za otvaranje perspektive države. No, očigledno je da ne može da izađe iz njegove matrice funkcionisanja. Ipak, uprkos razačarenju, ne zabrinjava nas, jer, ponovo ćemo izglasati zakon u Sobranju narednih dana, uveren je Osmani.

Hodža je izjavila da su na Kosovu u službenoj upotrebi tri jezika – albanski, srpski i turski. „Ovi jazici uvek se upotrebljavaju kao službeni. Mislim da je veoma važno za evropsko integrisanje u svakoj zemlji svaka zajednica da može da upotrebljava svoj maternji jezik“.

Izglasavanje pomenutog zakona prošle sedmice u Sobranju glasovima poslanika vladajuće većine (69, od ukupno 120 poslanika jednodomnog parlamenta), bez prisustva zastupnika opozicione VMRO-DPMNE, bio je jedan od ključnih zahteva albanskih stranaka u koalicionoj vladi premijera i lidera socijaldemokrata (SDSM) Zorana Zaeva.

Iz VMRO-DPMNE istrajavaju na izričitim ocenama da je novi zakon o upotrebi jezika "protivustavan", da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice". Ukazuje se da se time „širi“ službena upotreba albanskog jezika na čitavu teritoriju Makedonije i sve državne institucije, za razliku od dosadašnjeg rešenja kojim je to pravo Albancima bilo garantovano samo u lokalnim samoupravama gde žive pripadnici te narastajuće zajednice u zemlji.

Uskraćivanjem potpisa Ivanova na ukaz pomenutog zakona, čitava procedura biće vraćena u Sobranje na ponovno odlučivanje. Za „popravno“ usvajanje akta neophodna je dvotrećinska većina poslanika.

JENS STOLTENBERG: SKOPLjE MOŽE BITI FAKTOR STABILNOSTI

- Makedonija je pokazala da ima kapacitet da sprovede reforme u duhu vrednosti NATO i postane faktor stabilnosti u regionu, ocenio je danas u Skoplju generalni sekretar Severnoatlanske vojne alijanse Jens Stoltenberg.

On je u četvrtak u Skoplju razgovarao sa predstavnicima državnog vrha Makedonije i obratio se poslanicima Sobranja (skupštine). Ukazao je na opštu konstataciju da je ova zemlja pokazala da raspolaže kapacitetima za fokusiranje na na demokratske procese, reforme u odbrani i da postane faktor stabilnosti u regionu. Dok je Stoltenberg govorio u parlamentu, ispred zdanja zakonodavnog doma u Skoplju protestvovala je grupa građana izražavajući oštro protivljenje članstvu zemlje u NATO pakt, usvajanju zakona o upotrebi jezika, kao projekat „antimakedonske politike aktuelne vlade“.

- Još uvek ima mesta za zastave ispred sedišta NATO-a. Prošle godine je Crna Gora postala 29. članica i sada je ravnopravni član Alijanse. Želimo da budete deo naše porodice, ali ima još posla. Pre svega, rešavanje problema sa vašim ustavnim imenom, sa Republikom Grčkom", rekao je Stoltenberg.

IME U PRIORITETU

U UN se stvaraju uslovi napredak u procesu rešavanja pitanja o imenu, a ishod će zavisiti od spemnosti za kompromis obeju strana, ocenjeno je u četvrtak u saopštenju Vlade Makedonije posle najnovije runde razgovora u Njujorku medijatora Metjua Nimica sa predstavnicima Skoplja i Atine Vaskom Naumovskim i Ademantiosom Vasilakisom.

Posle pažljive analize okvira Nimica iznete pregovaračima u Njujorku, najavljeno je da će Vlada „saglasno značaju pitanja“, za državne interese, nastaviti proces gradnje što šireg i inkluzivnijeg stava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Klkins

18.01.2018. 17:36

Kako god bar nece biti upisan u istoriju kao izdajica bravo predsednice bori se koliko mozes.

Goran

18.01.2018. 18:52

Svi sanjaju o velikoj albaniji a od tamo su pobegli ko djavo od krsta nazivaju sebe starosedeocima ovih prostora a nema 1% od ukupnog broja njihovih porodica da su tu duze od 100 godina. Dali su svesni da svaka casa ima dno i vrh dali su svesni da kad prelije nece im pomoci ni zapad ni istok nestacete sa lica planete zemlje i to ce vam biti poruka.