Bez soli im nema života

B. DABIĆ

18. 01. 2018. u 17:02

Pokrenuta peticija za utvrđivanje vlasništva ulcinjske fabrike "Bajo Sekulić". Budućnost opstanka solane zavisi isključivo od obnavljanja proizvodnje

Без соли им нема живота

Foto A. Baković

CENTAR za zaštitu i proučavanje ptica i Društvo "Dr Martin Šnajder Jakobi" pokrenuli su sredinom januara peticiju za rešavanje pitanja vlasništva ulcinjske Solane, budući da opstank bogatstva biodiverziteta solane "Bajo Sekulić" zavisi isključivo od proizvodnje soli i pitanje vlasništva neophodan je preduslov njene zaštite.

- Budućnost opstanka bogatstva biodiverziteta Solane zavisi isključivo od proizvodnje soli. Zato je ponovno pokretanje Solane "Bajo Sekulić", fabrike koja je nekada zapošljavala i do 400 radnika, od izuzetnog značaja, ne samo za ptice, već i za lokalno stanovništvo, njihove porodice, ali i nacionalnu ekonomiju. Shvatajući da se zaštita Solane neće dogoditi, kao što se ni investitori koji bi pokrenuli proizvodnju neće magično pojaviti, dok god se polemiše o njenom vlasništvu pokrenuli smo peticiju za rešavanje ovog problema - navode u Centru za zaštitu i proučavanje ptica i Društvu "Dr Martin Šnajder Jakobi". - Upućena je premijeru Dušku Markoviću, kao jedinoj osobi u Crnoj Gori koja konačno može rešiti ovo pitanje.

Oni su pojasnili da se Marković nalazi na čelu Saveta za privatizaciju i kapitalne projekte, koji još od 2013. godine nije udovoljio zahtevu Privrednog suda, kako bi se pravosnažno okončao sudski postupak pokrenut radi utvrđivanja vlasništva nad zemljištem nekadašnje fabrike soli "Bajo Sekulić". Prikupljanje potpisa biće uskoro organizovano i na terenu u Ulcinju i Podgorici.

NAJSTARIJE PREDUZEĆE SOLANA "Bajo Sekulić", najstarije preduzeće u Ulcinju, prostire se na 14,5 kilometara kvadratnih što je ubraja među deset najvećih na Mediteranu. Solana je projektovana na godišnju proizvodnju morske soli na 30 hiljada tona. Inače je i stanište oko 240 vrsta ptica, što je polovina registrovanih u Evropi.

- Apelujemo na sve građane naročito Ulcinjane da podrže ovu inicijativu, kako bi Vladi Crne Gore i premijeru Markoviću poslali jasnu i glasnu poruku, da zaslužujemo nekadašnji brend - ulcinjsku so - proizvod ljubavi, sunca i mora - piše u saopštenju pomenutih udruženja.

Proizvodnja soli u Ulcinju datira još iz 1938. godine. Poput mnogih drugih fabrika i Ulcinjska solana je privatizovana 2006. godine, kada je i počelo sistematsko uništavanje nekadašnjeg ekonomskog giganta. Poslednja berba soli organizovana je 2013. godine, nakon čega su radnici ostali bez posla, njihove porodice bez primanja, lokalna ekonomija bez proizvodnje, ptice bez utočišta.

TRANZICIJA

EUROFOND je na berzi 2003. godine kupio većinski paket akcija Ulcinjske solane za 800.000 evra, od čega je deo plaćen starom deviznom štednjom. U međuvremenu Eurofond, Veselina Barovića, podiže milionske kredite uglavnom kod Prve banke, zalažući imovinu Solane. Savet za privatizaciju još u javnosti nije obelodanio odluku šta je Eurofond kupio 2003. godine. Činjenica je da je tranzicija dovela do gašenja fabrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije