Kamere su ulovile automobil atentatora

E. V. N.

18. 01. 2018. u 17:15

Vozilo "opel astra", kojim su pobegle ubice Olivera Ivanovića, snimljeno u Sutjeskoj ulici, blizu mesta ubistva. Stefanović: Priština otežava otkrivanje pravih motiva i svih odgovornih

Камере су уловиле аутомобил атентатора

SIGURNOSNE kamere sa nekoliko objekata snimile su, u Sutjeskoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, u kritično vreme, automobil "opel astra" kojim su pobegle ubice Olivera Ivanovića - nezvanično saznaju "Novosti".

U samom autu, posle prvih analiza i pregleda, nisu pronađeni tragovi bitni za istragu. Ipak, poslednjem vlasniku vozila, kako saznajemo, polako se ulazi u trag. Sve novi podaci koji su prikupljeni dosad, kao i sam način izvršenja ubistva, ukazuju na to da se radi o profesionalnim ubicama koji su imali dobru logistiku, kako za sam atentat tako i za bekstvo.

Srpske bezbednosne službe razgovarale su sa rodbinom prvog vlasnika "opel astre", koji je preminuo pre izvesnog vremena. Kako saznaju "Novosti", službe su utvrdile kome su oni prodali auto, kao i da je automobil kasnije imao još najmanje jednog kupca za kojim se traga, kako bi se utvrdilo kako su ubice došle do te "astre".

SAD: PRIŠTINA SAMA DA ISTRAŽI MINISTARSTVO pravde vlade u Prištini potvrdilo je da su tek danas po podne dobili zahtev srpskih organa za uzajamnu pravnu pomoć u slučaju ubistva Ivanovića. Navode da su "otvoreni za saradnju u skladu sa važećim sporazumom". Međutim, ministar pravde Abeljad Tahiri naglasio je da to ne znači da će "dozvoliti Srbiji da se meša u istragu". A otpravnica poslova američke ambasade u Prištini Kolin Hajlend rekla je da SAD "zahtevaju da istragu vode institucije Kosova".

Automobil je identifikovan na osnovu brojeva šasije i motora, koje je policija uspela da utvrdi, uprkos tome što je "astra" posle ubistva spaljena.

U međuvremenu, kosovska policija je objavila da su otkrili poslednjeg vlasnika "astre" i da se on nalazi negde u Srbiji, ali nisu otkrili koje je on nacionalnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da smo ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor, uprkos zahtevima Euleksu i Unimiku da istražne organe Srbije uključe u istragu:

- Reakcije Ramuša Haradinaja i ministra pravde u Prištini potpuno su neprihvatljive. Odbijanje da se naši organi uključe u istragu jasno ukazuje da nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi. Očigledna je namera da se pažnja javnosti usmerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spreči otkrivanje pravih motiva za ovo ubistvo, kao i svih onih koji su odgovorni.

On je upozorio da se već vidi da od istražnih organa na KiM "cure određene informacije prema medijima, koje mogu otežati dalji tok istrage".

Direktor policije Vladimir Rebić kazao je danas da su svi resursi MUP i BIA angažovani na prikupljanju "informacija i dokaza koji će dovesti do izvršilaca i nalogodavaca ubistva Ivanovića".

Rebić kaže da je, do sada, šest puta razgovarao telefonom sa šefom Euleksa na KiM Sezarijom Ljubom i da je "zahtevao, apelovao, molio" da srpskoj policiji daju neophodne podatke kako bi se uradile dalje provere i u Srbiji. Prvi čovek srpske policije kaže da veruje da će odgovor biti pozitivan:

- Problem je to što nemamo mogućnost da radimo na terenu, ali obaveštajnim radom prikupljamo podatke i posvećeno radimo na slučaju. Od austrijske policije dobili smo podatke da je automobil pripadao Srbinu iz Austrije koji je preminuo i vozilo je više puta prodato. Pokušavamo da saznamo ko je bio poslednji kupac.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

"Ли Освалд"

18.01.2018. 17:47

.. Ено га! Седи у Београду! И само што не рече да га скривају власти и да је "Србин"!!!!

MIODRAG JOVANOVIĆ

18.01.2018. 17:52

LAŽI? DA JE PREKORAČIO BRZINU NAŠLI BI GA ODMAH, AKO NE REGISTRUJE VOZILO DOLAZI POLICIJA NA KUĆNU ADRESU, ...JUČE INFORMACIJA DA JE VLASNIK MRTAV...SPREMA LI TO REŽIM (IZJAVA SUPRUGE OLIVERA) DA NAPUŠTA KOSOVO...EGZODUS SRBA SA KOSOVO SLIČNO DEVEDESETIM...ALI BOGUMI SADA ĆE I REŽIMSKE GLAVE LETETI TRAKTORIMA VANKA..."SRBIJANSKA OLUJA"

Milence

18.01.2018. 17:55

Svaki debil zna da se ta vozila sto koriste za ova dela uvek ukradu i na kraju zapale..kakve veze ima ciji je auto i koje je vlasnik nacionalnosti

cuti nemas pojma

18.01.2018. 23:34

@Milence - Ko kaze da se uvek kradu? Zemunci su kupovali. Crnogorci su uvozili. Po Evropi/Americi se rentiraju. Naravno da se poslednji vlasnik mora naci i ispitati, da li je vozilo prodao ili su mu ukrali ili je "zagubio" ili je prijavio kradju a prodao u delove, itd.

Bonaparta

18.01.2018. 19:24

Vec vidjeno. Kada je tako sto odbijate da se Srpska policija ukljuci u istragu? Sada je jasno od kuda vetar duva.

Bonaparta

18.01.2018. 19:27

Koga ovi lazu? Pogledajte snimak izgorelog vozila. Nigde garezi ni oko vozila ni na vozilu. Pogledajte beton i ispod vozila nigde garezi nigde tragova paljevine. Jos jedan Racak. Pustite bagro nase foreznicare za dva sata pola ce da vas bude u zatvoru.

Ivan Zgrozeni

19.01.2018. 07:22

Americki novinar je optuzio Ruse. To je siguran znak da su ubistvo pocinili Amerikanci. Uostalom, najavili su ga desetak dana ranije. Mene brine sto i pored te najave srpske sluzbe nisu reagovale i zastitile Ivanovica. Ne cudi me jer im je na celu keramicar koji je vec pokusao da postane kontrolor letenja.