Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 18. 1. 2018.

| Ekonomija

Kuršumlijsku Banju uskoro preuzima "Planinka"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
hotel zubor u kursumlijskoj banji
Nekadašnji ponos banje, hotel "Žubor"; foto: Lj.M.

Kuršumlijska banja, koja je zatvorena još 2006. godine, mogla bi uskoro da oživi, jer je za nju zainteresovano preduzeće Planinka u čijem sastavu su već Prolom i Lukovska banja, potvrdio je za Južne vesti predsednik Opštine Radoljub Vidić.

Prvi čovek Kuršumlije kaže da bi ponovno otvaranje banje pomoglo oživljavanju čitavog kraja, a razgovori u Vladi Srbije, dodaje, već su vođeni.

Postoji dogovor u Vladi Srbije, mi već imamo zainteresovanog investitora, a to je AD Planinka koja bi investirala ozbiljan novac da vrlo brzo Banja ponovo krene da radi i prima goste - ističe Vidić.

Podsetimo, i 2010. godine takođe je bilo najava da Kuršumlijsku banju preuzme Planinka, ali do danas do toga nije došlo.


Nekada najuređenije banjsko lečilište

Kuršumlijska banja se nalazi na samo desetak kilometara od Kuršumlije i u vreme stare Jugoslavije važila je za jednu od najuređenijih banjskih lečilišta na Balkanu. Ipak, poslednjih desetak godina, ova banja je prepuštena zubu vremena.

Banja je bila poznata po lečenju steriliteta i reumatizma, a 80-ih godina prošlog veka izgrađen je moderan Rehabilitacioni centar i hotel “Žubor” za koji je tada uloženo više od 17 miliona nemačkih maraka.

Objekat je raspolagao sa 250 ležajeva, modernim bazenima, kadama i saunama sa lekovitom vodom čija je temperatura između 14 i 68 stepeni Celzijusa.

U ovom objektu je bilo upošljeno oko 130 radnika, a godišnje je boravilo više od 10.000 gostiju.


Ko je i šta Planinka?

Današnje Akcionarsko društvo Planinka osnovano 1964. godine kao društveno preduzeće. Od 1999. godine posluje kao Akcionarsko društvo u vlasništvu malih akcionara, navodi se na njihovom sajtu.

U okviru Planinke posluju fabrika za pakovanje prirodne Prolom vode i Specijalna bolnica za rehabilitaciju Prolom Banja sa 2 profitna centra: Prolom Banja i Lukovska Banja.

Planinka je takođe staralac Spomenika prirode Đavolja Varoš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Vladimir

    23:46 // 26. 3. 2018.

    A kada ce ta Planika od Kursumlije napraviti atrakcija,kad ima sa cim.Grad je prepun istorije ,koja treba da zasija i atrakcije neke da tutisti uzivaju.Kursumlija kao prestonica Nemanjica treba da sija najvise u Srbiji I da bude najlepsa.Pozdrav Iz Valjeva!

  • Realan covek

    14:24 // 18. 1. 2018.

    Da je neke pameti,pa da drzava svake godine adaptira barem po 5 banja.Sto je najgore nije to neka para,jer vec postoje postojeci objekti (hoteli),a ulaganja su samo u rekonstrukciji postojecih. 2miliona max po adaptaciji (5hotelaX 2mil=10 mil€,a za strane investitore izdvajamo godisnje 300 miliona.To je negde 150 adaptacija banjskih hotela-jedan hotel 100 radnih mesta-150 hotela = 15hjada r.mesta)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: