Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:49, 18. 1. 2018.

| Društvo

"Objedinjena naplata" nudi sporazumno rešavanje dugovanja

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Objedinjena naplata medijacija
Direktorka Jelena Stojanović potpisala protokol kojim se uvodi medijacija u "Objedinjenu naplatu"; foto: JV/J. A.

Bez dodatnih troškova prinudne naplate i pokretanja sudskog spora, kako kaže direktorka JKP Objedinjena naplata Jelena Stojanović, Nišlije koje im duguju novac ubuduće će moći mirnim putem da reše spor sa njima - medijacijom.

Potencijalni dužnici bi već narednih dana mogli na kućne adrese da dobiju obaveštenje da mogu da se obrate preduzeću Objedinjena naplata, pojašnjava direktorka, i umesto odlaska na sud, mirno reše spor sa ovim preduzećem.

Građani će tako proći jeftinije, dodaje, a naplata dugova biće efikasnija.

Zasad će to funkcionisati na taj način što će se izbeći parnični troškovi. Svi oni koji su uložili prigovor pred javnim izvršiteljem, dobiće obaveštenje od Osnovnog suda u Nišu da mogu bez zakazivanja ročišta za glavnu raspravu da se dogovore sa Objedinjenom naplatom - pojašnjava Stojanovićeva.

Interes od medijacije, kaže direktorka, prvenstveno će imati građani, jer tako neće “bacati pare” na troškove prinudne naplate i parničke troškove, koji su jako skupi.

Mirno rešavanje spora će prvenstveno koristiti građanima koji su socijalno ugroženi i ne mogu da plaćaju račune na vreme.

Oni smatraju možda da su oštećeni ili da je zastarelo dugovanje, ulože prigovor, odu na parnicu, e onda prosto su dolazili u situaciju da ne mogu da plate i te troškove, pa i glavnice. Da bismo to izbegli upravo je ovo alternativni način rešavanja predmeta - navodi direktorka.

Napominje i da je tokom prošle godine smanjen broj dužnika za polovinu, u odnosu na period od pre dve godine, te da je Objedinjena naplata u 2017. podnela oko 4.500 predloga za izvršenje zbog neredovne isplate. Direktorka kaže i da oko 95 % Nišlija redovno plaća račune, a ima i onih koji koriste popust od 5 % za ranije uplate.

Inače Javno-komunalno preduzeće Objedinjena naplata je prvo u Srbiji koje je potpisalo protokol sa Višim i Osnovnim sudom u Nišu, a koji podrazumeva da građani u sporovima sa njima mogu da koriste medijaciju kao alternativni način rešavanja sporova.


Šta je medijacija?

Medijator Nevena Petrušić kaže da medijacija ima mnogo prednosti u odnosu na sudski postupak, pre svega zato što stranke mogu da pronađu kompromisno rešenje koje će biti dobro za obe strane.

Uloga medijatora, za razliku od uloge sudije koji treba da presudi, je da pomogne stranama da pregovaraju i da kroz pregovore dođu do jednog sporazumnog rešenja. On nije taj koji nudi rešenje, rešenje treba da pronađu same stranke, a one to čine uz pomoć svojih advokata - pojašnjava Petrušićeva.

Kao jednu od prednosti medijacije, Petrušićeva navodi to što je postupak jeftin, ali i doprinosi boljim međuljudskim odnosima.

S obzirom na to da je medijacija novina u srpskom pravosuđu, ona kaže da je zasad više medijatora nego medijacija, pre svega zato što građani nisu dovoljno upoznati sa tim.

Ljudima treba objasniti da je to razgovor, pregovaranje strana koje su u sukobu, uz pomoć jednog nezavisnog, nepristrasnog trećeg, koji im pomaže da pregovaraju - zaključuje Petrušićeva.

Građani koji bi da saznaju više o medijaciji, kako kažu u Višem sudu, mogu da posete Info službu za podršku alternativnom rešavanju sporova koja je nedavno počela sa radom, a tamo će, između ostalog, saznati da je to “hitan, dobrovoljan i poverljiv postupak”.

Sve dodatne informacije Nišlije mogu dobiti neposredno u zgradi suda, svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 sati, kao i putem telefona 018/504-031 i putem elektronske pošte [email protected].

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    18:08 // 19. 1. 2018.

    @ivan-a,sta bi trebalo,da vas greju za dzabe?Prijatelju,otkaci se od Toplane,kupi drva unapred,za kes,iseci,skladiraj,lozi,iznosi pepeo i placaj ciscenje dimnjaka...Komfor mora da se plati,nas,sto se individualno grejemo niko ne pita kako cemo,na sta i kakva ce zima biti...Proslo je vreme da komunalci cuvaju socijalni mir,ljudi se orijentisu na ono sto mogu da plate,menjaju stanove,dovijaju se.

  • Zoran Cutura

    21:37 // 18. 1. 2018.

    Nije to loše,ali smatram da je to bolje uradila elektrodistribucija jer građani imaju mnogo više problema sa njima i ne nude nikakve povoljnosti prilikom plaćanja recimo odloženo ili reprogram.

    • Ivan

      07:51 // 19. 1. 2018.

      Mozda zivite u kuci, pa Vam u okviru Objedinjene naplate ne dolazi racun za grejanje. Mnogi koji zive u stambenim zgradama imaju velike muke jer su racuni ogromni.

  • Numancia

    19:18 // 18. 1. 2018.

    Sve ove gluposti idu preko ledja onih koji su pruzaoci komunalnih usluga i ta preduzeca slabe zbog duznika!Javna je tajna da su oni imucniji veci duznici,od onih koji krpe kraj s krajem!
    Obj.naplata je krvopija preduzeca,jer za njih uvek ima,a za one sto ciste i iznose smece,greju,prave pijacu vodu i odrzavaju zgrade,sta ostane?!Cak,imaju i vece plate od rednika J.K.P. Nisa!Bruka!

    • Bata Petrović

      07:15 // 19. 1. 2018.

      Pa to je tako normalno! JAVNA PREDUZEĆA RADE, PRUŽAJU USLUGE ILI PROIZVOD( Gradska toplana), ONA naplaćuje tj. skuplja novac i naravno najpre sebi udeljuje.Onoliko koliko joj treba.Gradska Upravo, GradonaČELNIČE, trgnite se malo, nije sve dobro i racionalno u upravi grada što su vam ostavili Bane Jovanović i Miki Lazić 2000 i neke. Reformišite gradsku upravu, TU JE I SLAVKOVIĆ, on je započeo....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: