ANKETA: Sebastijan Kurc i dalje najpopularniji u Austriji
Foto: EPA/Clemens Bilan

RANG LISTA POLITIČARA

ANKETA: Sebastijan Kurc i dalje najpopularniji u Austriji

Austrija -

BEČ - Mesec dana od polaganja zakletve, austrijski kancelar Sebastijan Kurc je i dalje najpopularniji političar i to sa rastom popularnosti, pokazuje istraživanje bečkog nedeljnika Profil.

U decembru je 32 odsto Austrijanaca kazalo da bi Kurca, da je moguće, direktno biralo za kancelara, a sada je to 37 odsto.

Na drugom mestu je lider Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijan Kern sa 26 odsto, a vicekancelar i šef Slobodarske stranke (FPO) Hajnc Kristijan Sstrahe dobio bi glasove 14 odsto Austrijanaca.

Što se stranaka tiče, Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca sa 34 odsto podrške jasno je ispred SPO, koja trenutno može da računa sa 27 odsto glasova. OVP je tim, u poređenju sa prethodnim mesecom, uspela da poveća podršku za tri odsto.

foto: Fonet/AP

Slobodarci vicekancelara Hajnca-Kristijana Štrahea su na trećem mestu

Na trećem mestu se nalazi koalicioni partner OVP, slobodarci, koji bi dobili aktuelno 25 odsto glasova.

Zeleni, kao i na izborima ne bi prešli cenzus, pošto bi dobili trenutno svega četiri odsto. Da su izbori sada u skupštinu bi ušao samo još Neos sa šest odsto glasova, a aktuelna parlamentarna Lista Pilc ispala bi iz skupštine pošto bi dobila svega tri odsto glasova.

Upitani za demonstracije protiv vlade u Beču čak 49 odsto su rekli da su nepotrebne, a 24 procenata ih podržava i smatra ih važnim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track