ŠTRAJK GLAĐU U ŽELEZARI ZENICA: Radnici traže 13 plata i uvezivanje staža
Foto: Klix.ba/E.M.

POTEZ OČAJNIKA

ŠTRAJK GLAĐU U ŽELEZARI ZENICA: Radnici traže 13 plata i uvezivanje staža

Bosna i Hercegovina -

Više od 300 radnika Železare Zenica danas je stupilo u štrajk glađu i traži da njihov vlasnik, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, ispuni obećanja koja su im data kad je otvoren stečajni postupak.

Pošto su u nekoliko navrata blokirali magistralni put M-17 i ulaz u Zenicu, što nije urodilo plodom, radnici Železare danas su odlučili da rizikuju živote da bi Vladu FBiH naterali da ispuni obećanja.

Predsednik Sindikata radnika Železare Zenica, Avdija Halilović, izjavio je da su do sada 27 puta razgovarali s nadležnim ministrom i predstavnicima Vlade FBiH, ali da nema nikakvog pomaka.

foto: Klix.ba/E.M.

"Ovo je jedina opcija koja nam je preostala. Zatvarali smo puteve, održavali sastanke, napravili dogovore, a ništa nam nisu ispunili. Stečaj je otvoren, a obećano nam je da će Železara, ishrana i građevinska operativa potpisati ugovor s Mittalom. Međutim, od toga nema ništa, a ako je tako, mi hoćemo naših 13 plata, uvezivanje staža i otpremnine kako bi ljudi otišli na biro", izjavio je Halilović ograđujući se da radnici ne traže nasilno potpisivanje ugovora s ArcelorMittalom.

Radnici kažu da nemaju više ni novca da hrane porodicu, a ni vremena da čekaju.

"Nama su ostali samo još naši životi. Ako je jedan rudar morao da odzme sebi život da bi se Vlada FBiH uozbiljila, znači da neko od mojih 340 kolega mora da napravi problem da bi njihove porodice živjele. To je stvarno apsurdno", dodao je Halilović.

foto: Klix.ba/E.M.

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić je u nekoliko navrata obećavao da će Služba za ishranu Železare Zenica, osim za ArcelorMittal, priremati obroke i za rudnike. Ni ovo obećanje nije ispunjeno.

"Kao što sam rekao, mi hoćemo rezultate, a ne obećanja. Održali smo 27 sastanaka, razgovarali smo, ali rezultate nikada nismo videli", zaključio je Halilović i apelovao na službu Hitne pomoći da bude u pripravnosti zbog starosne dobi i lošeg zdravstvenog stanja radnika Željezare koji su danas stupili u štrajk glađu, koji će trajati dok Vlada FBiH ne ispuni ono što im je obećala.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Klix.ba/E.M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja