22. januar  2018. 15.33  | Izvor: Tanjug

Internet - glavno sredstvo za trgovinu ljudima

BEOGRAD -

Dve trećine žrtava trgovine ljudima su žene i devojke, dok je internet, na kojem u Evropi devet miliona devojčica doživi nasilje do 15. godine, glavno sredstvo za trgovinu ljudima, rezultati su istraživanja organizacije Evropski ženski lobi.

Kako se navodi u istraživanju koje je deo kampanje "Mogu da neću", žene širom sveta imaju 27 puta veće šanse da budu izložene nasilju na internetu, a jedan od deset seksualnih nasilnika koristi sajtove za upoznavanje da bi pronašao žrtve.

Takođe, kod 56 odsto dece, koja su putem interneta vrbovana u dečju prostituciju i pornografiju, najpre je tražena fotografija.

"Važno je da devojčice i devojke nauče da prepoznaju nasilničko ponašanje na internetu i da znaju kako da reaguju. Iz rada sa mladima znamo da nasilje koje se dešava na mreži može da ima ozbiljne posledice u stvarnom svetu", rekla je Sanja Pavlović ispred Autonomnog ženskog centra.

Kako dodaje, cilj organizacije je da ohrabre devojčice da nasilnike "udalje, blokiraju, kažu odraslima, pa i prijave institucijama".

Kao partner Evropskog ženskog lobija, Autonomni ženski lobi definisao je 12 tipova nasilnika na internetu, i pokrenuo kampanju u cilju boljeg razumevanja digitalnog nasilja nad ženama i devojčicama.

Prema istraživanju, neki od tipova nasilnika su internet pedofil, nasilnik iza fotoaparata (fotografije žene i devojke bez njihovog pristanka i objavljuje fotografije na internetu), "trol", koji, kako je objašnjeno, napada žene koje na internetu izraze svoje mišljenje"

Takođe, kao tipovi nasilnika navode se i "vršnjački sajber siledžija", (kontinuirano šalje zlonamerne poruke i širi tračeve kako bi osramotio i ponizio žrtvu), "sajber progonitelj", i "dokser" - (osoba koja prikuplja i javno objavljuje na internetu privatne podatke da bi osramotio žrtvu).

Kao pretnja od nasilja na mreži javljaju se i "haker", koji presreće privatne informacije i komunikacije, "regruter", za koga se navodi da novim tehnologijama mami žrtve, kao i "zlonamerni propagandista", koji alatima propagande promoviše nasilje nad ženama ili grupama za ženska prava.

Aktivisti "Mogu da neću" kampanje i Autonomnog ženskog centra pozvali su medije, javne ličnosti i građane da se uključe u kampanju širenjem korisnih informacija o tipovima nasilnika na internetu.

Tagovi