(VIDEO) BOJKOT NASTAVE U LIPLJU: Bošnjaci ne puštaju decu u školu dok se ne reši pitanje jezika
Foto: Printscreen RTRS

protest

(VIDEO) BOJKOT NASTAVE U LIPLJU: Bošnjaci ne puštaju decu u školu dok se ne reši pitanje jezika

Bosna i Hercegovina -

U Republici Srpskoj danas je počela nastava u drugom polugodištu. Školsko zvono označilo je početak drugog polugodišta i u zvorničkim osnovnim i srednjim školama, osim u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju.

Nastava u ovoj školi nije počela, jer 16 učenika bošnjačke nacionalnosti nije selo u školske klupe zbog odluke roditelja da decu ne puštaju na nastavu dok se ne reši pitanje maternjeg jezika, odnosno dok, kako kažu, u đačke knjižice ne počne da se upisuje "bosanski jezik", umesto jezik bošnjačkog naroda.

"Naša crvena linija je da nećemo da idemo ispod "bosanskog jezika". Mnoge stvari smo stavili pod tepih i nismo hteli da ih iznosimo u javnost, nadajući se da će ići na bolje. Međutim, svakog dana je sve teže i teže i ovo je linija ispod koje nećemo ići", rekao je Muharem Sinanović, predstavnik roditelja.

Iz škole poručuju da poštuju Ustav Republike Srpske i da će to činiti i dalje.

"Mi smo obezbedili sve uslove, škola je jutros na vreme otvorena, ugrejane su prostorije i svi su uslovi stvoreni, ali deca nisu došla. Mi poštujemo Ustav i pišemo "jezik bošnjačkog naroda" i pisaćemo sve dok drugačije ne bude napisano u Ustavu", kaže direktor škole Radomir Petrović.

Iz Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske saopšteno je danas da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u Srpskoj upisuje u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica "jezik bošnjačkog naroda" u skladu sa Ustavom BiH.

Iz Ministarstva navode da poštuju Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja, kao i da ne umanjuju nijednom narodu pravo na jezik.

Kurir.rs/RTRS.rs

Foto: Printscreen RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja