Изборна скупштина Удружења потомака ратника 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Изборна скупштина Удружења потомака ратника
Trenutno na sajtu: 338       |       Podeli:
28.01.2018 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Промена односа према баштини, традицији, коренима и неговању сећања на претке

Обележавање 100-годишњице одбране Србије у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.

У уторак (30 јануара, у 17 сати) у сали Скупштине општине одржаће се годишња и изборна Скупштина Удружења потомака ратника 1912 – 1920. године „Војвода Петар Бојовић“.

Уз извештај о раду у минулој години, чланови ће анализирати ток припрема за обележавање 100-годишњице пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије од окупатора у Великом рату и 160 година од рођења војводе Петра Бојовића.

Окосница програма у обнављању памћења, одавању поште и чувању успомена на славне претке биће подизање споменика ратницима 1912-1918. године на Тргу војводе Петра Бојовића и проширење поставке Завичајног музеја изложбом о Великом рату и експонатима који сведоче о животу и делу војводе Бојовића.За ове активности обезбеђен је део средстава из буџета и Општина је конкурисала код министарстава Владе Србије.

Програмом обележавања значајних датума наше прошлости координирају представници општинске управе, у сарадњи са Домом културе, Завичајним музејом (одељењем Народног музеја из Ужица), Библиотеком, основним и средњим школама, Спортским савезом, Удружењем потомака ратника и другим актерима. Ускоро ће бити познато више појединости о програмским садржајима током године јер се планирају изложбе, представе, рецитали, вечери сећања, приредбе…

,,Заједнички именитељ четворогодишњег рада Удружења је наш скроман допринос духовној обнови, пре свега промени друштвене климе и односа према баштини, традицији, коренима и неговању сећања на учеснике отаџбинских ратова. У жељи да исправљамо неправде јер је Велики рат, један од најзначајнијих периода наше новије историје, био понижавајуће запостављен у другој половини 20. века, ушли смо у битку против великог заборава", истичу у Удружењу и подсећају:

,,Настојали смо да пробудимо успаване савести, поједине однарођене актере и креаторе програма, да опоменемо цензоре и комесаре, да их подстакнемо да се уздигну изнад свакодневнице паланке и политиканста, бољшевичких манира да све почиње од њих и схвате да се живот најбоље учи на примерима сопствене прошлости, да треба ценити жртве и памтити јунаке, оне који су за .за слободу и на олтар отаџбине положили највредније што си имали – животе! Подсећали смо и на неке одавно срочене сценарије затирања или занемаривања трагова и растакања српског бића и да не смемо дозволити да нам почупају корене…"

У Удружењу кажу да су уз велику упорност успели да, бар за сада, наметну став да се брига о наслеђу и памћењу предака не може препуштати стихији или се уздати у учинак ентузијаста и удружења, већ да то мора бити планска активност општинских служби и установа задужених за културу и баштину. И поред велике кадровске оскудице у општини, што је годинама камен спотицања, ово благо заслужује и мора да се истражује, открива, чува, пази и промовише јер је кључни део идендитета народа и културе овог простора.

На изборној Скупштини ће, како најављују, доћи до кадровске обнове у руководству Удружења.

Извор: Златар Инфо / Д.Гагричић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.468.095 посета
Тренутно на сајту: 339 посетилац(a)