VELIKE TEMPERATURNE PROMENE: Evo kakvo će vreme biti u februaru - iKragujevac


Vesti

Ukoliko ste se nadali hladnoj zimi sa puno snega, nezaboravnom skijanju i zimskoj idili, moramo da vas razočaramo. Ako ste zimogrožljivi, vreme je da se radujete. Prema podacima RHMZ-a, u februaru nas verovali ili ne, najverovatnije očekuje izuzetno toplo vreme sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti.

Možda je prerano za vremensku prognozu do početka proleća, ali po predviđanjima meteorologa ovo će biti jedna od najtoplijih zima u poslednjih nekoliko decenija.

Sudeći prema sezonskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, temperatura se neće spuštati ispod nule.

Srbiju očekuje blaži i malo suvlji februar, s količinom padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

U prvoj polovini februara dnevne temperature će se kretati od 1 do 14 stepeni Celzijusa, sa svega dva kiša dana, ali ni tada temperature neće padati ispod nule tokom dana.

U drugoj polovini februara očekuje nas uglavnom sunčano vreme, sa temperaturum u porastu. Minimalna dnevna od 7 do maksimalnih 13 stepeni. 

Tokom februara nas očekuje promenljivo vreme sa više kišnih dana i malo snega. Temperatura će i u drugom mesecu biti iznad proseka. Maksimalna temperatura u februaru biće oko 10 stepeni Celzijusa sredinom meseca, dok se krajem meseca očekuje najniža, koja će biti oko -6 stepeni Celzijusa.

U februaru je prognozirana srednja februarska temperatura i količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,1 stepen u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 6,5 stepeni.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek.

NAJTEŽE HRONIČNIM BOLESNICIMA

- Hronični bolesnici, posebno oni koji boluju od hipertenzije, trebalo bi dodatno da povedu računa o sebi i da izbegavaju izlaganje rizicima, kao što je vožnja gradskim prevozom gde lako mogu da se zaraze. Savetuje im se da se ne zamaraju preterano, pogotovo u spoljnoj sredini, a preporučuju im se lagana fizička aktivnost sa puno vitamina i redovna terapija. U dogovoru sa lekarom, trebalo bi da smanjuju ili povećavaju dozu lekova, ali nikako da prekidaju sa antihipertenzivnom terapijom - savetuju lekari.

Osim bolesnika koji pate od hipertenzije, proleće u februaru ne pogoduje ni pacijentima koji imaju lošu moždanu i perifernu cirkulaciju. Zahlađenje će pak doneti pogoršanje stanja kod srčanih bolesnika.

Zdravstveni problemi kod zdravih i mlađih osoba mogu da budu nazeb, grip, virusne i respiratorne infekcije.

Zato, vodite računa o svom zdravlju i jačajte imunitet. 

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu