KAD SNOVE RUŠI KAFANSKA GALAMA: U ugostiteljskim objektima u Kragujevcu prekoračen dozvoljeni nivo buke - iKragujevac


Vesti

U prošloj godini u letnjim mesecima izvršeno je merenje buke u 15 ugostiteljskih objekata i kod svih je izmereno prekoračenje dozvoljenog nivoa buke.

Turiranje motora, alarmi, muzika iz kafića, glasni žamor u kasne sate, sve ovo su najčešće pritužbe Kragujevčana, koji pozivaju ekološku inspekciju zbog problema sa bukom.

Inspektori izlaze na teren ne samo po prijavama već i u redovnu kontrolu i nalažu merenje buke.

Najugroženiji delovi grada su centar gde su grupisani lokalni i noćni klubovi, ali nije redak slučaj da su i ugostiteljski objekti van grada imali prekoračenje buke.

U prošloj godini u letnjim mesecima izvršeno je merenje buke u 15 ugostiteljskih objekata i kod svih je izmereno prekoračenje dozvoljenog nivoa buke.

Tako je u jednom lokalu izmereno 87 decibala, a dozvoljen nivo buke je 50 decibala.

Rezultat merenja buke je sada dokaz pred prekršajnim sudom, što je dovoljno za sankcionisanje.

Tako su propisane kazne za prekoračenje dozvoljenog nivoa buke pravna lica plaćaju i do milion dinara, a odgovorna lica u pravnom licu do 50 hiljada dinara. I u 2018 predviđeno je i kontrolno merenje u ugostiteljskim objektima.

Vlasnici lokala moraju da poseduju izveštaje o merenjima, jer za sve zone parametri nisu isti, a dužni su da ukoliko menjaju audio uređaje ili instrumente, da urade nove izveštaje i merenja o sopstvenom trošku.

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu