Sanjaju temeljac za Dedinje 2

A. VASIĆ

01. 02. 2018. u 11:39

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" obeležio 40 godina postojanja. U poslednjih 100 dana uvedeno pet novih procedura lečenja, poručio Bojić

Сањају темељац за Дедиње 2

Čelnici Srbije, RS i patrijarh Irinej na proslavi Foto A. Stanković

SAMO u poslednjih 100 dana, na Institutu "Dedinje" uvedeno je pet novih procedura, od kojih je ugradnja totalnog veštačkog srca prva u regionu - rekao je direktor Instituta "Dedinje" profesor Milovan Bojić, na obeležavanju 40 godina rada ove ustanove.

Bojić je naglasio da je ponosan na dostignuća Instituta i da svoje nade polaže u izgradnju "Dedinja 2".

- Lakše nam je da uvedemo desetine novih operacija i transplantacija, nego da položimo kamen temeljac za "Dedinje 2" - rekao je Bojić. - Najveća želja nam je ostvarivanje tog cilja i nadam se da će izgradnja biti započeta na proleće. Takođe, težimo da se "Dedinje" preimenuje u nacionalni institut za srce i krvne sudove, što ova ustanova svojim potencijalima sigurno zaslužuje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost izgradnje "Dedinja 2" i istakao da će država nastaviti da ulaže u zdravstvo.

PROČITAJTE JOŠ: "Dedinje 2" čeka Vladu

- Ne želim danas da obećam nešto što ne možemo da uradimo, ali verujem da ćemo imati snage da uđemo u izgradnju "Dedinja 2" - rekao je predsednik Srbije, nakon svečanosti obeležavanja 40. godišnjice Instituta.

BOJIĆU POVELjA ZA ŽIVOTNO DELO NA svečanosti je profesoru Milovanu Bojiću upravni odbor uručio Povelju za životno delo, a u obrazloženju je navedeno da je on veliki vizionar, stvoritelj i borac.

Vučić kaže da je shvatio koji su zadaci države u toj oblasti, zbog čega još više treba ulagati u zdravstvo:

- Javne finansije stoje, ne samo i dalje dobro, već i još bolje, i verujem da ćemo imati dovoljno mogućnosti da ulažemo u zdravstvo, da pomažemo deci, starima, bolesnima...

Milovan Bojić je pohvalio velike napore Vlade da revitalizuje i uzdigne zdravstveni sektor.

- Više se ulaže u zdravstvo danas, nego što je to bilo prethodnih 50 godina. Svesni smo da je lista prioriteta velika, ali i da se "Dedinje" sigurno nalazi na njoj - rekao je Bojić.

On je priznao da je srećan svaki čovek kojem se ukaže počast i prilika da bude na čelu ovakve ustanove.

- Sa osećanjem prijatne treme i ponosa sećam se perioda od 1971. godine, pa sve do danas. "Dedinje" je imalo saradnju sa najvećim imenima kardio huirurgije i svetskim stručnjacima i tokom perioda od 1992. do 2000. godine, kada su mnoge važne intervencije urađene prvi put u regionu - kazao je Bojić.

Milovan Bojić

Prisutne su pozdravili počasni gosti, među kojima je pacijent Zoran Milićević, kojem je ugrađeno prvo veštačko srce u regionu, Milan Vujić kojem je pre 19 godina transplantirano srce, Nikola Vučićević kojem je pre 22 godine presađena jetra, kao i pacijent Dušan Anđelković (70) kojem je implantacija subkutanog kardioverter defibrilatora urađena pre samo nedelju dana na Institutu "Dedinje". Takođe, ovo je bila prilika za podsećanje na mnogobrojne uspehe i periode "zlatnog doba" Instituta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

kiki

01.02.2018. 12:54

Zdravlje je na prvom mestu i u zdravstvo se treba ulagati i to treba da bude prioritet jer bez toga niko ne moze.

Тамара

01.02.2018. 12:59

Свако улагање у здравству је добро и памтено улагање.

Срба

04.02.2018. 19:33

Фуј! Наш народ има памћење на нивоу амебе кад је тако лако заборавио ко је овај Бојић и шта је радио за време Мире и Слобе! Они нису у стању да успешно оперишу ни у постојећој згради, већ би још већи простор за додатно убијање и експериментисање на пацијентима!?! Нек објаве званичну стопу смртности у њиховој институцији, па онда нека размишљају о даљем зидању. Ми смо ОЧАЈ од друштва и државе.