Sejm izbrisao poljski holokaust

I. Stanojević

01. 02. 2018. u 13:30

U Varšavi usvojen zakon o negiranju umešanosti zemlje u progon Jevreja. Izrael je oštro optužio Poljsku za nameru prekrajanja istorije

Сејм избрисао пољски холокауст

Foto Spomenik herojima ustanka u Varšavskom getu 1943. Foto BETA

POTPIS poljskog predsednika Andžeja Dude jedino je što nedostaje da na snagu stupi kontroverzni zakon o Institutu pamćenja naroda usvojen u Sejmu, po kom je nezakonita svaka tvrdnja koja sugeriše umešanost Poljske kao države u Holokaust. Kiša kritika, izazvana ovim činom poljskog parlamenta, kulminirala je u protestnim notama Izraela koji optužuje Varšavu za prekrajanje istorije.

Izraelski zvaničnici na čelu sa premijerom Benjaminom Netanijahuom upozoravaju da Poljska ovim sprečava debatu o pojedincima, Poljacima, koji su tokom Drugog svetskog rata dokazano progonili Jevreje. Novi propis tvrdi da se zločini koje je na tlu Poljske počinila nacistička Nemačka ne mogu smatrati "poljskim zločinima", jer iza njih nije stajala država. Sporni zakon, uz to, zabranjuje upotrebu sintagmi "poljski holokaust", "poljski logori smrti" i preti novčanom, ili kaznom zatvora do tri godine.

Izrael je u četvrtak oštro kritikovao usvajanje nacrta zakona koji proglašava nezakonitim svaku tvrdnju o umešanosti Poljske u nacističke zločine na njenoj teritoriji tokom Drugog svetskog rata. Reč je o menjanju istorije - tvrdi i izraelski premijer Benjamin Netanijahu. Zakon je, kaže on, neosnovan, jer Holokaust niko ne može da porekne. I SAD su urgirale na konzervativnu vladu u Varšavi da revidira sporni zakon.

- Pričanje o najtamnijoj strani poljske prošlosti, o njenom sramnom delu - nije ni na koji način ugroženo ovim zakonom - tvrdi Marcin Varkol, zamenik poljskog ministra pravde.

Poljski predsednik Andžej Duda priznao je da su poljski pojedinci preduzimali "gnusne" akcije protiv jevrejskih suseda, ali je dodao:

- Jasno ću naglasiti sledeće - nije bilo poljskih koncentracionih logora, niti poljskih kampova za istrebljenje. Takve kampove su na teritoriji tada nepostojeće države Poljske izgradili Nemci, nacisti koji su napali Poljsku i uništili je zajedno sa Sovjetima.


GLAS PROTESTA IZ JERUSALIMA

MEMORIJALNI centar Holokausta "Jad Vašem" u Jerusalimu oštro je odgovorio na zakon koji predviđa kazne za okrivljavanje Poljaka za saučesništvo u nacističkim zločinima. "Jad Vašem" pravi razliku između zabrane upotrebe fraze "poljski logori smrti" (za koju kaže da nije tačna) i drugih elemenata zakona koji uključuju zabranu da se govori o ulozi poljskog naroda u nacističkim zločinima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Косингас Гаврило

01.02.2018. 15:06

Само је тужно да ово мора да буде законско уместо научно питање! Па, да ли постоји неко ко је здравог ума и да може да оптужује Пољаке и Пољску за нацистичке злочине и геноциде почињене на пољској територији!!??

Marko

01.02.2018. 15:50

Mozda I mogu da se zovu Poljski.Revnosno su prijavljivali svoje komsije Jevreje nacistima,bili okrutni kapoi u logorima I ucestvovali u ubijanju logorasa,silovanju zena.Ko zeli ,moze naci mnogo svedocenja prezivelih logorasa.Brojke su neumoljive.

HRVATI I POLJACI SU NAJBOLJI HITLEROVI SARADNICI

01.02.2018. 17:51

Iza njih su odma na trecem mestu "banderasi" iz Ukrajine.

Генерал Суворов

01.02.2018. 19:37

Данашњи пољски народ је пријатељски настројен према нама...

Bonaparta

01.02.2018. 20:58

Jos jedan u nizu pokusaja rehabilitacije nacizma i pravdanja njihovih zlocinackih ppduhvata. Uzmemo li u obzir da je Poljska najkatolickija zemlja u svetu, a vrlo dobro znamo da Vatikan stoji iz mnogih zlocinaca. Da se podsetimo pacovskih kanala koje su organizovali fratri i kardinali Vatikana za bekstvo gomile ustasa i drugih u Argentinu. Antu Pavelica su upravo oni spasili od sudjenja za ratne zlocine.

Душан

01.02.2018. 22:47

@Bonaparta - какве везе с тим имају Пољаци? Тотално безвезан коментар...

МИ ОДАНДЕ

03.02.2018. 11:52

@Bonaparta - Јел оно папа "иван павао други" радио у ИГ ФАРБЕН ИНДУСТРИ, као јуноша на производњи "ЗИКЛОН Б" отрова, јел он оно беше ПОЉАК??????