Nimic sa optimizmom završio posetu Skoplju; Pravo vreme za rešenje spora oko imena

Tanjug

01. 02. 2018. u 13:45

Posrednik UN u sporu oko imena Metju Nimic izjavio na kraju četvorodnevnih razgovora sa najvišim zvaničnicima Grčke i Makedonije, da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje

Нимиц са оптимизмом завршио посету Скопљу; Право време за решење спора око имена

foto Epa

Posrednik u pregovorima Atine i Skoplja u vezi sa novim imenom Makedonije, Metju Nimic, izjavio je danas na kraju četvorodnevnih razgovora sa najvišim zvaničnicima Grčke i Makedonije, da je optimista i da obe strane imaju volju da pronađu zajedničko rešenje.


Makedonski mediji prenose da Nimica optimizam ne napušta ni nakon što je čuo primedbe i komentare na svoj poslednji paket predloga.


Taj paket predloga zvanično nije predstavljen, utvrđen je nakon poslednje runde razgovora Nimica sa ministrima spoljnih poslova dveju država u Njujorku, 17. januara i, prema saznanjima medija, sadrži pet predloga: Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Nova Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), Vardarska Republika Makedonija.


Nimic je, naime, potvrdio da postoje razlike između dve strane, ali je takođe rekao da je sada trenutak da se reši višedecenijski problem, što bi doprinelo napretku celog regiona.


Medijator, koji se obično ne pridržava promena vremenskih ograničenja za postizanje sporazuma, danas u Skoplju je govorio o sedmicama, a ne o mesecima potrebnim za postizanje punog kompromisa dveju strana.


"Postoji šansa, postoji volja i obe zemlje zemlje iskreno žele rešenje. U budućnosti postoje rizici i ako ne postignemo sporazum, budućnost je neizvesna i u ovom trenutku nije jasno šta bi se moglo desiti. Nepostizanje dogovora moglo bi biti tragično za region, a ovo pitanje bi ostalo nerešeno i u narednih 20 godina", rekao je Nimic.


Nimic, kako se navodi, na završnoj konferenciji u Skoplju nije želeo da špekuliše šta bi se moglo desiti u slučaju da ova šansa ostane neiskorišćene i sporazum ne bude postignut.


Nimic i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov odgovarali su na pitanja koje se odnose na jedno od najosetljivijih pitanja ovog problema, tzv. identitetska pitanja, odnosno državljanstvo, jezik, kao i zahtev Grčke za izmenu Ustava Makedonije.


"Nisam ništa čuo od grčke strane u vezi sa negiranjem indentiteta ljudi koji ovde žive. Verujem da će rešenje, koliko god to bude moguće, biti dosledi očuvanju, pa čak i jačanjem pitanja identiteta", rekao je Nimic.


Inače, Nimic večeras završava četvorodnevnu posetu Grčkoj i Makedoniji, vraća se u Njujork, gde će, kako se očekuju, otkriti naredne korake u procesu pregovoaranja, a jedna od mogućih opcija da on ponovo bude domaćin još jednoj rundi razgovora sa ministrima spoljnih poslova dveju država.


NIMIC: PRAVO VREME ZA REŠENjE SPORA OKO IMENA

Posrednik UN u sporu oko imena Metju Nimic ponovio je danas u Skoplju da je sada pravo vreme da se reši spor oko imena između Makedonije i Grčke, pošto, kako je rekao, sasluša mišljenje obe strane.

Nimic je u Skoplje doputovao iz Atine i odvojeno se sastao sa predsednikom Đorđem Ivanovim i premijerom Zoranom Zaevim, kao i sa ministrom inostranih poslova Nikolom Dimitrovom.

" Dolazim iz Atine gde sam čuo mišljenje o pitanju imena, a danas sam imao sastanke sa predsednikom Ivanovim, premijerom Zaevom i ministrom inostranih poslova Dimitrovom, a kojima se sastaje. Ne želim da prejudiciram pitanja ili mišljenja. Ali sada je vreme da se reši spor i krene se napred u razvoju prijateljstva i saradnje dveju zemalja", rekao je Nimic.

Dodao je da je potrebno da se brzo deluje kako bi bio postignut napredak u nekoliko narednih meseci.

Dimitrov je, međutim, istakao da je u procesu pregovora uz posredovanje Nimica važno da se pronađeni dostojanstven način za rešavanje spora, koji će poštovati obe strane.

Dimitrov je rekao i da u 21. veku u Evropi niko ne može osporiti pravo da onima koji govore makedonski jezik budu Makedonci.

"Važno je imati rešenje koje će biti pažljivo predstavljeno javnosti, jer što više govorimo o crvenim linijama, to je manje prostora za razgovor i rešenje koje će građani prihvatiti", rekao je šef makedonske diplomatije.

On je rekao da Skoplje ima volju i da se nada da je isti slučaj i sa drugom stranom.

Metju Nimic ,Zoran Zaev, foto Tanjug/Ap


"Ako postoji dostojanstven način, koji će obe strane poštovati, naćićemo ga kroz ovaj proces. Na osnovu onoga što je posrednik Nimic dobio u Grčkoj i onog što će danas dobiti u Makedoniji, videćemo kako će proces biti nastavljen", rekao je Dimitrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nimicom, preneli su makedonski mediji.


USKORO PROMENA IMENA AERODROMA I AUTOPUTA


Vlada u Skoplju uskoro će početi sa procedurom promene imena aerodroma i autoputa E-95 koji prolazi kroz Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju (BJRM), izjavio jeportparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.


Tu odluku je najavio makedonski premijer Zoran Zaev nakon sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Davosu, podsetio je Bošnjakovski i dodao da je na vladi da donese takvu odluku i da će to veoma brzo učiniti, prenosi grčka agencija ANA.

Upitan o očekivanjima u vezi posete specijalnog izaslanika UN Metjua Nimica Skoplju, Bošnjakovski je kazao da je to pravi trenutak da se postigne rešenje i dodao da postoji politička volja za tako nešto. Ocenio je i da odnosi dve države nisu bili nikada bolji.


Metju Nimic ,Đorđe Ivanov foto Tanjug/AP


PROČITAJTE JOŠ: Makedonija menja ime aerodroma "Aleksandar Veliki"

Izjava portparola makedonske vlade dolazi uoči sastanka Nimica sa zvaničnicima Makedonije, sa kojima bi trebalo da razgovara o imenu Makedonije.

Nimic bi trebalo da se sastane sa makedonskim predsednikom Đorđem Ivanovim, premijerom Zoranom Zaevom i drugim zvaničnicima vlade, kao i opozicionim liderima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Јужна Србија

01.02.2018. 17:21

Пошто су Срби Небески Народ, логично је аеродром назвати по српском цару Стефану Душану. Ауто-пут назвати по Краљевићу Марку, пошто су друмови његова специјалност.

realist.

01.02.2018. 20:46

Kakav glup Kommentar,ovaj nije citav.izgleda Mi da njegova glava sluzi za drva cepanje a ne za razmisljanje.