Privrednici Srbije i Slovenije zainteresovani za poslovna partnerstva

Tanjug

01. 02. 2018. u 14:37

Privrednici Srbije i Slovenije održali 250 bilateralnih poslovanih sastanaka na poslovnom forumu u Ljubljani, a predstavnici vlada i privrednih komora poručili da će učiniti sve da se pojača privredna saradnja

Привредници Србије и Словеније заинтересовани за пословна партнерства

Foto: Tanjug

Privrednici Srbije i Slovenije održali su danas 250 bilateralnih poslovanih sastanaka na poslovnom forumu u Ljubljani, a predstavnici vlada i privrednih komora dve zemlje su poručili da će učiniti sve da se pojača privredna saradnja.

Predsednik Skupštine PKS Miloš Nenezić je rekao da je najbolji dokaz koliko privrednici dve zemlje žele da sarađu to što su bile prepune sale privrednika.

Naglasio je da je prošle godine porasla spoljnotrgovinska razmena i prešla milijardu evra, ali da ima još puno prostora da se još poveća.

"Slovenačke firme su verovale u nas i kada druge nisu", rekao je Nenezić.

On je kazao da je za veću saradnju privrednika važno da se poboljša infrastruktura.

Podsetio je da je Slovenija među 10 najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbiji i obrnuto u naveo da u narednom periodu posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju saradnje u oblasti digitalizacije i IT.

Ističe da Vlada Srbije nikada nije imala više sluha i razumevanja za privredu. Zahvalio je vladama što su podržale taj skup.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević je rekao Tanjugu da je na forumu, u organizaciji PKS i Gospodarske zbornice Slovenije, učestvovalo 115 kompanija iz Slovenije i 80 iz Srbije i da su održani B2B sastanci (biznis tu biznis).

Kako je rekao, to su bile firme u oblastima digitalizacije, zaštite životne sredine, turizma, start-ap okruženja, kao i elektronske i metalske industrija uključujući i odbrambenu industriju.

Za svaku oblast su održani paralelni paneli na kojima su učestovali predstavnici privrednih komora, vlasti i privrednici.


On je rekao da je razgovarano sa Gospodarskom zbornicom Slovenije o mogućnostima dalje saradnje u regionu Zapadnog Balkana, posredstvom Komorskog investicionog foruma (zapadnobalkanske šestorke).

Naveo je da treba poboljšati transport i digitalizovati carinske procedure i da su to konkretne stvari koje mogu da unaprede ekonomsku saradnju.

Savetnik predsednika PKS Mihailo Vesović je rekao da će biti osnovan centar za digitalizaciju malih i srednjih preduzeća koji će se baviti digitalnom tranformacijom tog dela privrede, kao i da je digitalizaciju postavila među svoje strateške prioritete.

"Poslovanje je promenjeno i moramo da nađemo model kako da digitalna transofmacija obuhvati najširi krug privrednika i kompletnog društva".

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je rekao Tanjugu da je razgovarao sa ministarkom obrazovanja Slovenije i da je jedna od tema bila okruženje za start ap firme i nastavku saradnju u oblasti prosvete.

"U martu potpisujemo novi memorandum kojim nastavljamo započetu saradnju, a bilo je reči i o saradnji u oblasti nauke".


Šarčević kaže da je istakao na panelu da je predmet preduzetništvo uveden u osnovnu školu u Srbiji.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao Tanjugu da se razgovaralo o različitim vrstama investicija sa obe strane, ali da su pre svega dominirale teme iz IT-a i životne sredine odnosno kako da rešimo probleme iz te oblasti na putu ka EU.

Istakao je da je primetio veliku zainteresovanost slovenačkih i srpskih kompanija da dođu na naše tržište.

Direktor centra za cirkularnu ekonomiju PKS Siniša Mitrović je rekao Tanjugu da je kada je reč o ekologiji Slovenija prošla taj put i da bi mogla u toj oblasti da bude mentor Srbiji u evropskim integracijama.

Kaže da se dosta razgovaralo o rešavanju otpada, otpadnih voda, pijaćoj vodi, crnim ekološkim tačkama i sanaciji istorijskog otpada, kao i zaštiti vazduha.

Sekretar Udruženja za turizam u PKS Tijana Maljković je rekla Tanjugu da je u toj oblasti bilo reč i o formiranju zajedničkog turističkog proizvoda dve zemlje.

"Treba da radimo na zajedničkim kampanjama, a posebno na prekookeanskim tržištima".

Kaže da će preko Komorskog investicionog foruma aplicirati za dobijanje sredstva i da će biti napravljen zajednički sajt za promociju proizvođača hrane i smeštajnih kapaciteta.


Vlasnik i generalni direktor firme Digital Njordž Janko Pavlović kaže da prave pametna rešenja odnosno softvere za industriju i da su došli da vide kakve su šanse da se probiju na slovenačkom tržištu.

Pavlović je rekao Tanjugu da se nadaju uspešnom sklapanju nekog posla ili partnerstva.

Nenezić, koji je generalni direktor Trajal korporacije, rekao je da je slovenačko tržište uvek interesantno pošto se nalazi u predvorju Zapadne Evrope.

"To je naše tradicionalno tržište na koje izvozimo oko milion evra godišnje različitih proizvoda pre svega pneumatika, visoko zahtevno tržište pošto su potrebni razni sertifikati".

Kako kaže, vlade Slovenije i Srbije su se potrudile da se prepreke otklone, ali da je potrebno dodatno smanjiti carinske barijere na putu između dve zemlje, kako bi bi brži protok robe.

Generalni direktor inovativnog start ap preduzehca Happy honey Darko Mandić je kazao da su pomešali sirov med sa prirodnim dodacima-a malinom odnsno dva cuvena srpska proizvoda.

Pozdavio je organizovanje ovakvih biznis foruma, a posebno sa zemljama u okruženju i zahvalio PKS.

Potpredsednik GGE Tomaz Orešič kaže da je to vodeća eneretska kompanija u regionu za energetsku efikasnost i da finansiraju projekte u toj oblasti.

Navodi da su prisutni u Srbiji i da su takvi skupovi od velike koristi, kao i da su srpsko tržište i indsutrija otvoreni za nove modele unapređivanja energetske efikasnosti.

BRNABIĆ: SRBIJA I SLOVENIJA ZAJEDNIČKI DA NASTUPAJU NA TRŽIŠTIMA

Privrednici Srbije i Slovenije treba da unaprede saradnju i zajednički da nastupaju na trećim tržištima, poručila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na poslovnom forumu Srbija i Slovenija u Ljubljani.

"Volela bih da unapredimo saradnju, posebno kod malih i srednjih preduzeća, s obzirom na to da je taj sektor veoma dinamičan u Sloveniji", rekla je Brnabić u Gospodarskoj zbornici Slovenije, u prisustvu slovenačkog premijera Mira Cerara.

Ona je podsetila da su dve zemlje u aprilu 2017. imale zajedničku turističku promociju u Iranu i da tako treba raditi u drugim sektorima.

Brnabić je izrazila očekivanje da će upravo jedan od rezultata biznis foruma biti zajednički nastup privrednika dve zemlje na trećim tržištima.


BRNABIĆ: NE VIDIM PREPREKE ZA INVESTIRANjE U SLOVENIJU


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da ne vidi prepreke za ulaganja srpskih firmi u Sloveniju, a što se tiče povlačenja saglasnosti da AIK banka preuzme Gorenjsku banku kaže da to nije na Vladi Srbije.

Brnabić je na pitanja novinara da li ima prepreka za investiranje srpskih preduzeća u Sloveniju i u vezi s tim da AIK Banka nije dobila dozvolu za preuzimanje Gorenjske banke, rekla da će tema ekonomske saradnje biti na poslovnom forumu u četvrtak popodne, ali da u ovom trenutku ne vidi prepreke, a ukoliko i postoje to će se čuti od privrednika.

"Što se tiče AIK banke to je stvar Narodne banke Srbije. Ona je nezavisna - svesna sam te informacije, ali verujte nisam želela čak ni da pozovem guvernera NBS Jorgovanku Tabaković da pitam za to, zato što ne želim da imam bilo kakakv uticaj ili čak percepciju uticaja na NBS. Ona radi ozbiljan i odgovoran psoao, radi ga kvalitetno i tu odluku bih prepustila NBS", istakla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije