Brnabić: Srbija ne mora da prizna Kosovo da uđe u EU

'Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju', kaže Brnabić (EPA)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani nedvosmisleno rekao da Srbija neće morati priznati Kosovo da bi ušla u Evropsku uniju.

“To što smo čuli u smislu pravno obavezujućeg sporazuma nije ništa novo, to smo čuli i ranije, o tome je pričao i predsednik (Aleksandar) Vučić, o tome je pričala i ministarka (Jadranka) Joksimović”, rekla je Brnabić odgovarajući na pitanja novinara u zajedničkom obraćanju medijima s premijerom Slovenije Mirom Cerarom.

“Mislim da je nedvosmisleno predsednik EP-a Tajani rekao da Srbija neće morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU. Čini mi se da je to jasna i nedvosmislena poruka”, rekla je Brnabić.

Različiti stavovi o Kosovu

“Normalizacija sa Prištinom i nalaženje dugoročno održivog odnosa sa Prištinom obaveza je nas kao političara koji vodimo Srbiju”, istakla je.

Kazala je da je najlakše reći da je to zamrznut konflikt i prepustiti da “vruć krompir” rješava neko drugi.

Dodala je da su razgovarali i o tome s kolegama iz Slovenije, da imaju različit stav o Kosovu, odnosno da je Slovenija priznala tu nezavisnost.

Brnabić je rekla da je Briselski sporazum potpisan prije gotovo pet godina i da je “Beograd ispunio najveći deo, dok Priština nije ništa, apostrofirajući Zajednicu srpskih opština”.

Ona je rekla, a to je, kaže, prenijela i Ceraru, da je posebna odgovornost na zemljama koje su priznale nezavisnost, te da je na njima da pozovu Prištinu da bude dovoljno ozbiljna i poštuje te sporazume.

Ona je navela da je svakako “dodatno zakomplikovalo situaciju ubistvo Olivera Ivanovića” i da smatra da je loša odluka što Srbija ne učestvuje u istrazi tog ubistva.

Istakla je da je time odgovornost na Prištini, ali da je i dio odgovornosti na Evropskoj uniji i EULEX-u kako bi se ubice pronašle.

Izvor: Agencije