MOK: Ostaje zabrana ruskim sportistima

Samo 169 'čistih' ruskih reprezentativaca i reprezentativki trenutno se može takmičiti pod olimpijskom zastavom (AP)

Međunarodni olimpijski komitet saopćio je u četvrtak kako zabrana ruskim sportašima za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pyeongchangu ostaje na snazi, uprkos odluci Sportskog arbitražnog suda u Lozani da ukine doživotnu zabranu za 28 takmičara i takmičarki.

Kako se navodi, ruski sportaši i dalje mogu učestvovati na Igrama u Južnoj Koreji samo na poziv, a MOK zadržava pravo da se obrati Federalnom sudu u Švajcarskoj.

Ranije u četvrtak, osam dana prije početka Igara u Pyeongchangu, CAS je potpuno poništio suspenziju zbog dopinga za 28 od 43 ruska sportaša, koji su optuženi da su sistematski dopingirani na ZOI u Sočiju 2014. godine.

Sud je ocijenio kako “u tih 28 slučajeva dokazi nisu dovoljno ukazali na kršenje antidoping pravila. Sankcije su stoga protiv tih 28 sportaša poništene i njihovi su rezultati ostvareni u Sočiju vraćeni.”

Među “pomilovanim” sportašima je nordijski skijaš Aleksander Legkov (34), koji je osvojio olimpijsko zlato na 50 kilometara u Sočiju 2014. godine i srebro u štafeti 4×10 kilometara.

Institucionalizirani sistem dopinga

Disciplinska komisija MOK-a je, na osnovu izvještaja Svjetske antidoping agencije, u kojem su izneseni dokazi o “institucionaliziranom” sistemu dopinga u Rusiji, naročito tokom Igara u Sočiju, doživotno suspendirala i diskvalificirala 43 ruska sportaša te oduzela 13 od 33 medalja koje su Rusi osvojili 2014. godine.

Od tih 43 sportaša, 42 ih se žalilo CAS-u, a jedan dio njih se još uvijek nada nastupu na ZOI u Pjongčangu od 9. do 25. februara.

Samo 169 “čistih” ruskih reprezentativaca i reprezentativki, koje je odabrala komisija MOK-a, trenutno se može takmičiti pod olimpijskom zastavom.

Neka velika sportska imena, među kojima su brzi klizač Viktor An, biatlonac Anton Šipulin i nordijski skijaš Sergej Ustjugov, nisu među njima.

Izvor: Agencije