Damask: Turska je okupirala Afrin – odgovorit ćemo

Turska je pokrenula zračnu i kopnenu ofanzivu usmjerenu protiv kurdskih boraca na sjeveru Sirije (EPA)

Sirijska Vlada nazvala je tursku ofenzivu u regiji Afrin “nezakonitom agresijom” i najavila da će se time “pozabaviti na odgovarajući način”, prenosi Reuters.

“Turska vojna operacija na sjeveru Sirije očita je agresija”, navedeno je u priopćenju proslijeđenom sirijskim državnim medijima.

U priopćenju je ocijenjeno da “neovlašteno prisustvo stranih snaga predstavlja okupaciju i time će se [sirijske vlasti] pozabaviti na ovoj osnovi”.

Reuters podsjeća da je Turska prošlog mjeseca pokrenula zračnu i kopnenu ofenzivu usmjerenu protiv kurdskih boraca koji kontroliraju sjeverozapadnu sirijsku regiju Afrin, na granici s Turskom.

Agencija navodi da je time otvoren novi rat u Siriji, u kojem je više zaraćenih strana.

UN: Teška humanitarna kriza

Oglasio se i savjetnik Ujedinjenih naroda za humanitarnu pomoć Jan Egeland, ukazujući kako je humanitarna kriza u opkoljenim područjima u Siriji najteža u posljednje tri godine.

Po njegovim riječima, nijedan humanitarni konvoj nije u njih ušao od kraja studenoga.

“U ovom trenutku ne postižemo ništa”, kazao je Egeland novinarima i okrivio za to Vladu i pobunjenike, kao i zemlje koje imaju utjecaja na zaraćene strane.

“Oni ne postižu rezultate niti na jednoj strani”, rekao je Egeland, spomenuvši Rusiju i Iran, koji podržavaju sirijsku vojsku i Tursku, koja je povezana s oporbenim pobunjenicima.

Također je zatražio da se proglasi privremeni prekid vatre u Idlibu, sjevernoj pokrajini u kojoj se vode teške borbe, kao i u Istočnoj Ghouti.

“Situacija vrišti za prekidom vatre”, kazao je Egeland, navodeći kako je u Idlibu interno raseljeno između 1,2 do 2,4 milijuna civila.

“Ne možemo voditi konvencionalni rat u nečemu što je u biti izbjeglički kamp”, dodao je, napomenuvši da milijuni Sirijaca koji žive u drugim dijelovima zemlje dobivaju humanitarnu pomoć.

Francuski poziv Rusiji i Iranu

U međuvremenu je Francuska pozvala Iran i Rusiju da utječu na sirijsku vladu kako bi se dostavila pomoć.

Od Moskve i Teherana traće da izvrše pritisak na sirijsku vladu kako bi prekinula bombardiranje pobunjeničkih područja i omogućila dostavu humanitarne pomoći.

Glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova ocijenila je da su napadi u pokrajini Idlib i Istočnoj Ghouti “neprihvatljivi”.

Upozorila je i da je bombardiranje bolnica i civila kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Izvor: Agencije