Vesti

0

Pupovac: Za Vučićevu posetu nisu važne simboličke geste, već praktične mere

Autor: JU

Izvor: Beta

Pupovac: Za Vučićevu posetu nisu važne simboličke geste, već praktične mere

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Izvinjenja sama po sebi, bez konkretnih radnji koje se odnose na suđenja za ratne zločine, nestale, manjine, na dogovor oko granica, sukcesije, bila bi ponavljanje priče nakon koje bi se sutra već mogle stvari pokvariti. Ono što je važno je protokol o dobroj komunaciji, protokol o rešavanju otvorenih pitanja", rekao je Pupovac novinarima u Saboru upitan da li Vučić treba da se izvini zbog svojih ratno-huškačkih izjava iz 90-tih.

Na konstataciju novinara da su dosadašnja izvinjenja dolazila od zvaničnika koji za razliku od Vučića nisu bili direktno uključeni u ratna zbivanja 90-tih, Pupovac je odgovorio da "što se tiče pojedinačnih uloga u ratnim aktivnostima svako od njih mora da proceni kako da doprinese uverljivosti svoje nove politike i obnovi poverenja u odnosima s drugim politikama".

On je, međutim, dodao da treba gledati ne samo šta bi drugi trebalo da naprave, već krenuti od sebe.

"Postoje ljudi s kojima ja dnevno komuniciram u Saboru i za koje znam da su na različite načine bili povezani s ratnim aktivnostima. Nije moje da im tražim izvinjenje nego da sarađujem s njima, a ako postoji nešto što se zove odgovornost koja je zakonski regulisana, zato postoje relevantna zakonska tela", odgovorio je Pupovac.

Potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krstičević izjavio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao, ali i ocenio da bi prethodno trebalo da se izvini zbog agresije na Hrvatsku i svojih izjava iz ratnih 90-tih.

Sličan stav iznela je i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor koja je napisala na Tviteru da očekuje da se Vučić pre dolaska u Hrvatsku izvini zbog "orgijanja 95. u Glini".

"Hrvatska je bila međunarodno priznata država, Glina je bila okupirana a on je došao da dodatno huška Srbe. Danas je predsednik, želi u EU i mora imati hrabrost za izvinjenje", napisala je Jadranka Kosor povodom Vučićevog govora u Glini 1995.

On je tada kao funkcioner Srpske radikalne stranke održao vatreni govor u kojem je poručio da Srbe odatle niko nikada neće moći da otera i da više nikad "ustaška vlast neće moći da dođe".

Uz kritiku tadašnje hrvatske vlasti, koju naziva ustaškom, Vučić je tada rekao i da "Banija nikad više neće biti hrvatska".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR