Sudski troškovi zamka za tužioce

D. I. K.

01. 02. 2018. u 19:46

Da li građani treba da se sudski spore zbog naplaćenih provizija za kredite

Судски трошкови замка за тужиоце

Foto: P.Milošević

JEDNA pravosnažna presuda o ništavosti bankarskih provizija za obradu kredita ne važi automatski za sve dužnike. Ovo je jedina činjenica sa kojom su saglasni i bankari, i njihovi zaduženi klijenti. I dok Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" poziva građane da tuže svoju banku i na taj način povrate novac na ime plaćenih provizija, Udruženje banaka Srbije upozorava da postoje i potpuno suprotni slučajevi, gde je Viši sud u drugom gradu potvrdio da banka ima pravo da naplati naknadu troškova za obradu kredita.

Stav "Efektive" je da svi troškovi moraju da budu sadržani u kamati kao jedinoj ceni prilikom odobravanja zajma, saglasno Zakonu o obligacionim odnosima. Međutim, Veroljub Dugalić, gensek Udruženja banaka navodi da isti zakon već u sledećoj stavki propisuje sadržaj ugovora o kreditu i to njegov iznos, uslove davanja, korišćenja i vraćanja kredita.

- Očito je da se ovom presudom stvara pravna nesigurnost kod rešavanja ovih slučajeva, stvara negativna klima prema bankama i podstiču nerealna očekivanja - kategoričan je Veroljub Dugalić u odbrani bankara. - Sve ovde navedeno bi moglo da ima za posledicu značajan negativan uticaj na stanje finansijske stabilnosti, a time i privredni razvoj zemlje, ukoliko se gore opisani stav prihvati kao obavezujući za sve slučajeve istog tipa.

Na ovakav stav reagovala je "Efektiva", navodeći da Udruženje banaka pokušava da obeshrabri građane u ostvarivanju njihovih prava i umanji broj tužbi protiv bankara.

U svakom slučaju, građanin koji se odluči da tuži banku može da računa na određene troškove. U konkretnom slučaju Beograđanke, koja je na sudu "dobila" Zberbanku, troškovi parničnog postupka pred osnovnim sudom iznosili su 111.850 dinara. U ovo je, između ostalog, uračunat i trošak veštačenja od 10.000 dinara, potom 35.550 dinara takse na tužbu i odluku, 6.000 dinara nagrade advokatu za sastav tužbe, troškovi zastupanja advokata na dva održana ročišta od 7.500 dinara... S obzirom na to da je spor dobila, ove troškove nadoknadiće joj banka koja je spor izgubila.

Veroljub Dugajlić, Dejan Gavrilović

Prema Zakonu o parničnom postupku, troškove snosi onaj ko izgubi spor. Postoje situacije kada deo troškova snosi i strana koja je spor dobila, ali to ovde nije slučaj.

- Strana koja uspe u sporu ne plaća troškove, već njoj plaća suprotna strana - objašnjavaju za "Novosti" u jednoj advokatskoj kancelariji. - Eventualno, ako je ta stranka samo delimično uspela u sporu, sud može delimično da joj prizna troškove, srazmerno uspehu u sporu. Ako stranka delimično uspe u parnici, sud može da odredi da svaka stranka snosi svoje troškove, ili da jedna stranka nadoknadi drugoj srazmerni deo troškova.

PROVIZIJE U OKRUŽENjU U NAŠOJ zemlji se, prema podacima koje je izneo Veroljub Dugalić, gensek Udruženja banaka Srbije, naknada za obradu kreditnog zahteva za stambene zajmove kreće od 0,5 do jedan odsto, dok se maksimalni iznosi ovih tarifa kod pojedinih banaka kreću i do tri procenta. Ovaj trošak, poređenja radi, u Hrvatskoj iznosi jedan odsto od odobrenog zajma plus fiksni deo koji se kreće od 68 do 325 evra. I BiH i Makedonija zaračunavaju procenat plus fiksni deo naknade, koji ide i do 1.000 evra. Albanija, Crna Gora, Češka i Poljska naplaćuju samo procentualni iznos od odobrenog kredita.

To se dešava u slučajevima kada, na primer, stranka traži u sporu naknadu štete od 200.000 dinara, a sud joj prizna pravo na 70.000 dinara. Tada je stranka koja je tužila obavezna da ipak snosi i deo troškova, jer nije u celosti dobila spor.



PROCENTI NISU ZABRANjENI

Iako je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio presudu Trećeg osnovnog suda i ništavost naplate bankarskih provizija za obradu kredita, u Udruženju banaka Srbije navode da takvo, procentualno odmeravanje troškova ničim nije zabranjeno u Srbiji.

- Takva naplata bankarskih provizija zasnovana je na uporednoj praksi zemalja regiona i Evrope i primenjuje se u domaćoj bankarskoj praksi duži niz decenija - ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Milan

01.02.2018. 20:08

Ne zna se ko pije a ko plaća kao i sve ostalo u zemlji Srbiji. Jedan stav se tumači na petnaest načina pa kako kome odgovara. Sramota!

bivsi radnik

01.02.2018. 20:10

"Troskove sudjenja placa stranka koja izgubi spor " Molim pravnike za objasnjenje zasto se onda bivsim radnicima Mataruske Banje salju opomene a i predaju se izvrsiteljima za naplatu sudskih troskova ako su presude za neisplacene zarade donesene u njihovu korist ,a na osnovu poravnanja odnosno priznanja preduzeca da zarade nisu isplacene, Napominjem da zarade jos uvek nisu isplacene

gradjanin

01.02.2018. 20:38

ko je procitao samo prvo poglavlje uvoda u pravo zna da je za jednu drzavu najopasnije da ne vrsi svoju pravosudnu funkciju jer gradjani onda neminovno preuzimaju istu u svoje ruke... bezbroj primera u istoriji...a ovde se otislo i korak dalje ka zloupotrebi pravosudja... da li g.dugalic ima svest o tome... ne, ubedjen je da ce njihova goreti do zore... da rezimiram, veoma je opasno to sto radi... mnogi su zbog banaka izvrsili samoubistvo...

Раде

01.02.2018. 21:49

Ја сам папире предао адвокатици и дао јој пуномоћ да тужи. Да ли смо људи или мишеви?

Kamatar

01.02.2018. 22:12

Kad ja(ili bilo ko) dam na kamatu 100e, pa naplacujem kamatu vise meseci i uzmem duplo para, onda sam ja zelenas i policija me juri, a banke mogu legalno da pljackaju ljude i zakon ih stiti, gde je tu pravda...

Balkanska ruta

01.02.2018. 22:55

Samo treba zamisliti situaciju da banke dobiju sudske sporove. To bi im bio kraj.

LJuba

03.02.2018. 08:04

Ako drzava postoji i funkcionise,banke bi bez tuzbi klijenata,da istim vrati novac uzet za obradu kredita.Zasto banke ne pokusaju da daju kredite bez obrade.Sto se tice okruzenja,njihove kamate su mnogo mnogo nize a i nemaju zakon o obligacionim odnosima koji to jasno regulise.Mislim da posle svega,moralni cin gospodina Dugalica je ostavka na funkciju.Potrosaci bankarskih usluga,ujedinimo se u borbi protiv kriminala.

Djura

04.02.2018. 16:52

Ja sam tuzio banku za kredit u švajcarcima,dobio spor bez onog dela za dusevni bol!Ovih dana je trebalo da bude namirenje medjutim sada je to predato na apelaciju koja ce trajati jos godinu dana.Drzava ih stiti,nismo mi njima bitni(drzavi),zelenasi su im bitniji.