Kostić kupio još 7,8 posto akcija aerodroma Portorož

Tanjug

26. 02. 2018. u 22:41

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 posto svojih akcija u Aerodromu Portorož

Костић купио још 7,8 посто акција аеродрома Порторож

Miodrag Kostić Kole / Foto N. Skenderija

Slovenački holding Istrabenz prodao je kompaniji Hotel Palas Portorož, koji je u vlasništvu srpskog biznismena Miodraga Kostića, još 7,8 posto svojih akcija u Aerodromu Portorož, posle čega ukupan Kostićev udeo iznosi 38 procenata.

Kostić i MK Grupa su, u komentaru za Poslovni dnevnik, naveli ova akvizicija ima za cilj promociju Portoroža kao top destinacije i povećanje broja letova s pozitivnim učinkom na tamošnju turističku industriju.

Istrabenz je prodavao 15 odsto svog udela u Aerodromu Portorož, a drugi paket od 7,8 posto uzela je opština Kopar čiji udeo u ukupnoj vlasničkoj strukturi tog aerodroma sada iznosi 36 odsto.

Kako je preneo slovenački list "Finance", Istrabenz je ovim poslom zaradio 100 hiljada evra, a pitanje je ko bi u krajnoj instanci mogao da postane većinski vlasnik te vazdušne luke.

Pročitajte još - Kostić "odbio" Đilasa

Naime, još 15,23 posto udela drži Luka Kopar, dok je 10 posto udela u vlasništvu Cestovne tvrtke Kopar.

MK Grupa u Sloveniji već poseduje Portorož hotel Kempinski Palas, a od maja prošle godine i 30-procentni udeo u aerodromu koji su preuzeli od Fraporta Slovenija, odnosno ljubljanskog aerodroma.

Finance kao moguću motivaciju ove akvizicije navode postupak preventivnog restrukturiranja koji je u Istrabenzu započeo 15. februara. Ove godine ističe dogovor o reprogramiranju kredita koji je Istrabenz s poveriocima postigao 2013. godine, a spominje se i dug od 70 miliona evra za koji je nekadašnji predsednik uprave Istrabenza tvrdio da je naplativ iz imovine te kompanije.

Najveći vlasnik Istrabenza je reduzeće Sava sa 16,32 posto udela, koje je ujedno i većinski vlasnik Gorenjske banke.

Kostićeva AIK banka takođe čeka odobrenje za sticanje dodatnog udela u Gorenjskoj banci, a Narodna banka Srbije (NBS), kao regulatorno telo u ovom postupku, još nije donela novo rešenje.

Rok od 45 dana za predaju potrebne dokumentacije, bez koje neće biti dovršeno sticanje ukupno 75,99 posto vlasničkog udela AIK-a u Gorenjskoj banci, ističe sredinom marta.

"Od NBS je zatražena saglasnost i njihove odluke ne možemo diskutovati. Radimo sve da nam se navedena suglasnost izda na osnovu dokumentacije koju smo im dostavili i ispravljenih primedbi koje su nam uputili. Verujem da vlasništvo AIK banke nad Gorenjskom ima pozitivan efekat na srpsku privredu", komentarisao je Kostić, dodajući da su za navedenu akviziciju već dobili saglasnost Evropske centralne banke, prenosi Poslovni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije