Dejvis Kup ide u istoriju

Svetski sport - Utorak 27.02.2018 - 08:00

Jedino ekipno takmičenje u tenisu Dejvis kup posle 118 godina odlazi u istoriju, a zameniće ga Svetski kup na kome će se za titulu ekipnog prvaka sveta boriti 18 najboljih nacionalnih selekcija.

U Svetski kup biće uloženo tri milijarde dolara FOTO: Free Images U Svetski kup biće uloženo tri milijarde dolara FOTO: Free Images

To je saopštila Međunarodna teniska federacija (ITF). Tu odluku je usvojio Bord direktora ITF, koji je načelno prihvatio potpisivanje ugovora sa kompanijom Kosmos, čiji je vlasnik bivši fudbaler Barselone Đerar Pike, i japanskom firmom Rakuten, koja je generalni sponzora slavnog katalonskog kluba.

Ukoliko odluka Borda direktora bude prihvaćena na Generalnoj skupštini ITF, koja će biti održana u avgustu na Floridi, sa Kosomosom i Rakutenom bi bio potpisan ugovor na 25 godina, a te dve kompanije su se obavezale da u novo takmičenje ulože tri milijarde dolara.

Svetski kup bi počeo već od naredne sezone, a prema predlogu Kosmosa održavao bi se na kraju sezone u nekom od najvećih svetskih gradova i trajalo bi osam dana.

Direktno pravo učešća imalo bi 16 selekcija iz Svetske grupe Dejvis kupa, a preostale dve bi bile naknadno određene.

Timovi bi bili podelejni u više grupa, još nije određeno koliko, a mečevi bi se igrali na dve pobede – dva singla i jedan dubl. Važna novina je i da više se ne bi igralo na tri, već na dva dobijena seta.

Posle grupne faze takmičenja osam ekipa bi se plasiralo u četvrtinale, a potom bi se do kraja igralo po kup sistemu.

U istom terminu bi se održavale i kvalifikacije za narednu godinu, u kojima bi učestvovale reprezentacije iz nižih grupa sadašnjeg Dejvis kupa.

Ovo je sjajna ideja za naš sport. Reč je o prestižnom turniru na kojem bi igrali najbolji svetski igrači, a novac koji bi se uložio u to takmičenje značio bi veoma mnogo za razvoj tenisa u svim delovima sveta, rekao je predsednik ITF Dejvid Hagarti.

Oduševljen sam što je ITF načelno prihvatila naš predlog i nadam se da ćemo ga realizovati, kazao je Pike.

Jedan od najvećih zagovornika takvog takmičenja bio je Novak Đoković, koji je ukazivao na sportske motive, ali za to nije bilo razumevanja sve dok se nisu pojavile milijarde dolara.

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: