Info

Neolitska naselja u Narodnom muzeju, restauracija fasade i prilaznog mosta na Muzeju 21. oktobar

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 27 02 2018

Ukoliko projekti kod Ministarstva kulture "prođu", Narodni muzej predstaviće posetiocima neolitska naselja u mikroregiji slivova reka Gruže i Lepenice, a Muzej 21. oktobar mogao bi da očekuje restauraciju fasade i prilaznog mosta.

Gradsko veće donelo je zaključak kojim se prihvata učešće u sufinansiranju projekta Narodnog muzeja kojim će ta ustanova konkurisati kod Ministarstva kulture i informisanja na Konkursu raspisanom za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa u Republici Srbiji. Vrednost projekta “Neolitska naselja u mikroregiji slivova reka Gruže i Lepenice“ je 2,2 miliona dinara, od ćega će grad obezbediti deset posto.

U postupku pribavljanja dokumentacije za taj konkurs nalazi se Ustanova Spomen park “Kragujevački oktobar“ koja je takođe dobila saglasnost za projekat “Sanacija i restauracija fasade i prilaznog mosta na Muzeju 21. oktobar“, za čiju će realizaciju grad obezbediti 528.074 dinara.

Gradsko veće dalo je saglasnost na zaključenje Memoranduma o razumevanju o Studiji izvodljivosti za Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda između grada Kragujevca, Ministarstva zaštite životne sredine i Konzorcijuma “Brooks Hannas & Partners“. Izradu Studije izvodljivosti za taj projekat finansira Švedska kroz “Program podrške razvoju infrastukture životne sredine“ koji u Srbiji implementira BH Konzorcijum. Radi se o obavezi usklađivanja sa politikom i zakonodavstvom EU jer se tretman otpadnih voda smatra jednim od najvažnijih komunalnih problema u regionu Zapadnog Balkana.

Članovi Gradskog veća dali su saglasnost Gradskoj upravi za komunalne i inspekcijske poslove na zaključenje ugovora o poveravanju na čuvanje privremeno oduzetih vozila u inspekcijskom nadzoru taksi prevoza sa JKP “Parking servis“ do pravosnažnog okončanja prekršajnog, odnosno postupka za privredne prestupe. Troškovi čuvanja vozila obračunavaće se prema broju kalendarskih dana, koliko je vozilo bilo na čuvanju i Cenovniku usluga “Parking servisa“. U slučaju da vlasnik vozila ili lice od koga je vozilo privremeno oduzeto ne plati troškove čuvanja, “Parking servis“ će u skladu sa Zakonom naplatu izvršiti prinudnim putem.

Gradsko veće dalo je i saglasnost na zaključenje Ugovora o sufinansiranju bolje kadrovske obezbeđenosti Zavoda za stomatolgiju u tekućoj godini, angažovanjem osam lica u stomatološkim ambulantama Aerodrom, Bresnica, Stragari Stanovo.