≫ 

VUČIĆ: Obećavam da ćemo sačuvati mir i stabilnost. MERKEL: Ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem! (FOTO) (VIDEO)

- Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom - rekla je kancelarka Merkel

  • 59

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u radnu posetu Berlinu na sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić stigao u Berlin: Razgovor sa Angelom Merkel o najvažnijem političkom pitanju

Glavna poruka je da je Srbija posvećena miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da računa na dalju podršku Nemačke i kancelarke Angele Merkel, kakvu je i do sada imala.

Foto: Tanjug

Ovo je 11. put kako se ova dva državnika nalaze, a teme koje su bile na dnevnom redu su rešavanje pitanja Kosova i Metohije i odnosa Beograda i Prištine, napredak Srbije u pregovorima o priključenju u EU, ekonomski odnos Nemačke i Srbije, kao i bilateralni odnosi i regionalna pitanja.

Foto: Tanjug

- Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem. Razgovarali smo o regionu, predstoje različiti zadaci.

- Pregovori o priključenju mogu da budu uspešni ako se reforme dalje razvijaju u domenu pravne države i u svetlu pitanja odnosa sa Kosovom. Zato smo se delimično osvrnuli na pitanje kako možemo da dođemo do pravnog okvira, ugovornog rešenja za Kosovo.

- Cenim rad Aleksandra Vučića i što se tiče saradnje želim mu uspeh u poslu koji nije uvek lak - rekla je Angela Merkel.

Foto: Tanjug

- Velika zahvalnost vama, uvažena kancelarko Merkel. Meni je izuzetna čast što sam ovde kao predstavnik male zemlje, ali to govori o vašoj posvećenosti.

- Čini se da je poznato da se ne dodvoravam međunardonoj zajednici, ni regionalnim predstavnicima. Hvala vam što se brinete o tom delu Evrope. Plašim se da bi bez vašeg upiltanja sve bilo drugačije - rekao je Vučić okupljenim novinarima i pozvao investitore da dođu u Srbiji.

Foto: Tanjug

Nemačka je ne samo ekonomski, već i politički jedna od najznačajnijih zemalja za Srbiju, istakao je Vučić i zahvalio kancelarki na njenom angažovanju na Zapadnom Balkanu.

On je istakao da je pred nama težak put rešavanja poglavlja 23 i 24 i drugi zadaci koji nas čekaju po pitanju rešavanja pitanja Kosova, a krajem godine ćemo krenuti u izgradnju puta Niš-Priština, gde imamo 20 odsto grantova, a mi bi trebalo da finansiramo ostatak.

Foto: Tanjug

- Nadamo se da ćemo na tom putu imati pomoć Nemačke. Obećavam da ćemo sačuvati mir i stabilnost, pre svega zbog naših građana - rekao je Vučić i dodao da sa Nemačkom i gospođom Merkel imamo sve bolje odnose.

Na pitanje da li pravno obavezujući sporazum znači priznanje Kosova od strane Srbije, kancelarka je odgovorila da što se tiče očekivanja u odnosu na Kosovo ona nije ta "koja će propisati šta se mora desiti i šta je poželjno što bi trebalo uraditi".

Foto: Tanjug

- Inicijativa polazi od strane Srbije, predsednik Srbije je taj koji je tu glavni akter. Mi razgovaramo o tome i podržavamo stvari kada se traži naša podrška. Ali, ja neću da delim savete, pogotovo ne u javnosti - rekla je Angela Merkel.

Za Merkelovu su trenutno najvažniji izbori, ali je saopštila da će sa zadovoljstvom ponovo posetiti Srbiju.

Video pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA