Ljudi rade napolju i na debelom minusu: Ove uslove moraju da ispune poslodavci, ako neće da plate debele kazne

Obezbeđivanje češćih pauza, pomoćnih prostorija za zagrevanje i toplih zaslađenih čajeva samo su neke od obaveza

  • 2

U Srbiji vlada prava zima, temperatura danima ne prelazi u plus, a za sutra je prognoziran najhladniji talas od čak 16 stepeni ispod nule. Ovakvi vremenski uslovi najviše smetaju radnicima koji svoje poslove obavljaju napolju, poput građevinskih radnika, saobraćajaca, komunalaca...

UPALJEN ŽUTI METEOALARM U CELOJ SRBIJI: Šta nas tek čeka prema najnovijem upozorenju RHMZ (FOTO)

Kako propisi u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, iako usaglašeni sa propisima Evropske unije, ne preciziraju koja se temperatura smatra ekstremnom, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu donela je Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri uslovima niskih temperatura.

Kako je Telegrafu rečeno u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, svrha je da se na taj način pomogne poslodavcima i zaposlenima kako bi se rizik po bezbednost i zdravlje na radu pri uslovima niskih temperatura sveo na minimum, kao i da se tačno odredi postupanje u slučaju pojave zdravstvenih problema prouzrokovanih niskim temperaturama.

- U određenim delatnostima, kao što su: građevinarstvo, saobraćaj, komunalne delatnosti i sl. gde nije moguće obustaviti proces rada, poslodavac je dužan da pre svega odgovarajućom organizacijom rada i primenom mera bezbednosti i zdravlja na radu smanji štetan uticaj i rizik po zdravlje i život zaposlenih koji obavljaju poslove na otvorenom - saopštili su iz ministarstva.

Mere koje poslodavci mogu da primene su:

- obezbeđivanje pomoćnih prostorija za povremeno zagrevanje zaposlenih,

- obezbeđivanje češćih pauza za zagrevanje,

Foto-ilustracija: Profimedia

- formiranje grupe od najmanje dva ili više zaposlenih kod izvođenja radnih aktivnosti na otvorenom,

- uvođenje dodatne radne snage kada se radovi izvode na otvorenom u uslovima niskih temperatura i velikih snežnih padavina,

Foto: AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

- obezbeđivanje termoizolacionog materijala za oblaganje pojedinih delova opreme za rad koju zaposleni koriste,

- izbegavanje radnih aktivnosti koje uzrokuju prekomerno znojenje, kao i dugotrajno stajanje ili sedenje na hladnoći,

- obezbeđivanje toplih napitaka (zaslađeni čajevi).

Pixabay

- Poslodavac je dužan da za rad na otvorenom zaposlenima izda na korišćenje sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu. Preporuka je da svi zaposleni nose višeslojnu odeću kod koje je spoljni sloj otporan na vetar. U zimskim uslovima rada usled niskih temperatura i većih snežnih padavina poslodavac donosi odluku o tome da li poslovi nastavljaju da se obavljaju u planiranom ili smanjenom obimu, kao i o tome da li treba privremeno obustaviti proces rada - rekli su nam i dodali da se od početka zimske sezone njihovom Inspektoratu za rad nije stigla nijedna prijava vezana za rad na niskim temperaturama.

Za one koji se ogluše o ove smernice, inspekcija rada poslodavcu može da naloži preduzimanje odgovarajućih mera, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka prema nesavesnim poslodavcima, sa zaprećenom kaznom od 800.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice i 400.000 do 500.000 dinara za privatnog preduzetnika, a za odgovorno lice kod poslodavca od 40.000 do 50.000 dinara.

Daljinac

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mican

    27. februar 2018 | 13:30

    Kako ovo sve izgleda bajno i sjajno,samo jedno je napisati propis a nesto sasvim drugo da li se i sprovodi,ovo blage veze nema sa stvarnim stanjem na terenu.

  • SDG-BG

    27. februar 2018 | 14:42

    U praksi gotovo obrnuta situacija kakav caj kakva pauza odela vecina njih krv bi vam uzeli pricam o gradjevini zlo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA