Hrvati kažu da imaju osećaj da je kod njih minus 43 stepena, Slovenci se probijaju kroz 450 cm snega: Jadran zaleđen, Balkan paralizovan (FOTO) (VIDEO)

Olujni vetar brzine skoro 100 kilometara na čas, temperaturu od -22 stepena na Zavižanu pretvara u polarnih -43

  • 11

Sneg, jaki olujni vetrovi i temperature u minusu okovali su zemlje regiona, zbog čega je saobraćaj otežan na svim putnim pravcima, a takvi uslovi nisu mimoišli ni hrvatsko i crnogorsko primorje.

>>>Debeo minus i sneg paralisali Balkan: Građani sede u kućama, sve je pusto. Na Jadranu olujna bura, mole se za zračak sunca (FOTO) (VIDEO)

Veći deo Hrvatske prekriven je snegom, a to uz veoma niske temperature stvara probleme u saobraćaju. I dalje je na snazi zabrana saobraćaja za kamione na putnim pravcima koji vode ka moru.

Foto: Tanjug/Hina/Jure Divić

Jak vetar znatno povećava osećaj hladnoće, pa tako za izmerenih -7 stepeni, subjektivni osećaj može biti čak -18. Olujni vetar brzine skoro 100 kilometara na čas, temperaturu od -22 stepena na Zavižanu pretvara u polarnih -43, kako prenose hrvatski mediji.

U većini gradova jutros je izmerena temperatura ispod -10, dok su temperature iznad nule zabeležene samo na Prevlaci i Palagruži.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ), jutros je najviše snega izmereno na Zavižanu - 238 cm, u Delnicama 182 cm, na Plitvičkim jezerima 147 cm, a u Crnom Lugu na Risnjaku 145 cm.

Za područje Velebitskog kanala izdato je crveno upozorenje, pa se apeluje na građane da, ukoliko ne moraju, ne kreću na put.

Sibirska hladnoća, sneg i olujni vetar zaledili su i more u uvali Ivinj, a zbog temperatura između -5 i -3 stepena, more je uz obalu zaleđeno kod Poreča, Bakra i Povila.

U narednim danima očekuje se vrhunac ledenog talasa, pa će se temperature spuštati i do -20 stepeni, naročito u sredu i četvrtak ujutro. Temperature u minusu očekuju se i na Jadranu, a osećaj hladnoće dodatno će pojačavati povremeno jaka bura.

Za sutra je na snazi upozorenje najvišeg stepena za Rijeku i Split, a u četvrtak će se odnositi i na Zagreb, Karlovac, Gospić i Knin.

Posebno upozorenje izdato je za petak i subotu kada se očekuje ledena kiša.

U BiH SNEG I EKSTREMNA HLADNOĆA OTEŽAVAJU SAOBRAĆAJ 

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, najviše padavina prethodnih dana zabeleženo je u centralnim delovima Bosne i u Krajini. Padavina je bilo i jutros, a temperature su se kretale između -16 i -2 stepena.

Najviše snega ima na Bjelašnici gde visina snežnog pokrivača iznosi 188 centimetra.  U Bihaću je izmereno 107 cm, na Ivan-sedlu 60, u Han-Pijesku 54, a u Sanskom Mostu 52 centimetra snega.

Foto: Tanjug/FENA

U sredu i četvrtak se očekuju jutarnje temperature od -18 do -11 u Bosni, a u Hercegovini od -7 do -8 stepeni.

Zbog ugaženog snega i leda na kolovozu, saobraćaj se odvija otežano na većini putnih pravaca u Federaciji BiH, posebno u planinskim predelima, a dodatne poteškoće na putevima na području Bihaća, Bosanskog Petrovca i Ključa uzrokuje jak vetar koji stvara snežne nanose.

AERODROM U PODGORICI PONOVO OTVOREN, OTKAZANO VIŠE LETOVA 

Crna Gora je jutros cela osvanula pod snegom, a snežne padavine nisu zaobišle ni crnogorsko primorje. Najhladnije je jutros bilo na Žabljaku, gde je izmereno -17 stepeni.

Aerodrom u Podgorici je jutros ponovo otvoren, nakon što su noćas otkazani svi letovi zbog jakih padavina. Ipak, iako je pista očišćena, i dalje su neki letovi otkazani.

Snega najviše ima na Žabljaku, gde visna snežnog pokrivača iznosi 113 centimetara. Snežne padavine nisu zaobišle ni primorje, pa je u Ulcinju je izmereno 12, a u Baru pet centimetara snega.

Najviša dnevna temperatura danas kretaće se od -7 do 6 stepeni.

ZBOG SNEGA I LEDA OTEŽAN SAOBRAĆAJ I U MAKEDONIJI I SLOVENIJI 

I u Makedoniji sneg zadaje probleme u saobraćaju, pa je i tamo na snazi zabrana saobraćaja za kamione na pravcima Mavrovo-Debar, Debar-Struga i Kriva Palanka-Deve Bair.

Za danas su najavljene nove snežne padavine, koje će tokom noći postati intenzivnije, što će usloviti i povećanje snežnog pokrivača. Zbog padavina je moguća i pojava odrona. Narednih dana temperature će ići i do -15 stepeni.

Arktička hladnoća ne napušta ni Sloveniju. Najniža temperatura i danas je zabeležena na Kredarici, -26 stepeni, gde je izmereno neverovatnih 450 cm snega. Slede je Vogel sa 300 i Vojsko sa 115 centimetara snežnog pokrvača.

Obilnije padavine očekuju se u istočnom delu zemlje, a najviše temperature kretaće se između -10 i -4 stepena, na primorju oko nule.

Sutra se u Sloveniji očekuje prestanak padavina i razvedravanje, ali i temperature u debelom minusu. Minimalna prognozirana temperatura sutra će se kretati od -20 do -13 stepeni u kontinentalnom delu zemlje, a na primorju od -9 do -5. Najviša dnevna temperatura, prećiće nulu samo na primorju, gde se očekuje dva stepena.

Pogledajte kao izgleda Podgorica pod snegom:

A kako voziti po snegu pogledajte u našem videu:

(Telegraf.rs/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    27. februar 2018 | 14:40

    Nevreme, zima usred zime? Baš čudno? Mora da je poremećena klima kada je usred zime 'ladno? Mislim zamislite da je leti toplo?

  • Dejan

    27. februar 2018 | 17:18

    Mogli ste i situaciju kod nas malo da opišete.

  • Km

    27. februar 2018 | 17:35

    E pa viditeovu "oluju" ali od Boga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA