Na hitnu transplantaciju organa i u Italiju

B. R.

27. 02. 2018. u 15:06

U Beogradu danas potpisan značajan međudržavni sporazum u oblasti zdravstva. Na italijansku listu čekanja moći će da se upiše 14 naših pacijenata

На хитну трансплантацију органа и у Италију

Shutterstock

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Nacionalni centar za transplantaciju Republike Italije potpisali su danas u Beogradu protokol o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa. Ovoj protokol, pored naučnog i edukativnog, ima i praktičan značaj za obolele iz Srbije koji čekaju organe, jer će godišnje na italijansku listu čekanja moći da se upiše do 14 pacijenata iz Srbije: 10 za redovan program transplantacije i četvoro za hitno presađivanje organa.


Protokol su, u prisustvu ministra Zlatibora Lončara, potpisali dr Vesna Rakonjac, direktor Uprave za biomedicinu, i dr Alesandro Nani Kosta, direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije.

- Ovo je samo logičan nastavak svega onoga što Ministarstvo zdravlja preduzima u ovoj oblasti u poslednjih nekoliko godina, u cilju veće dostupnosti organa našim pacijentima kojima je neophodna transplantacija - rekao je Lončar. - Naši pacijenti će sada biti u mogućnosti da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije, što je od neprocenjivog, životnog značaja. Imamo sjajne transplantacione timove, iz godine u godinu postižemo značajne rezultate u oblasti transplantacije, ali želimo još više, želimo da napredujemo.



Pratite nas i putem iOS i android aplikacije