Svet

0

Makron: Carinska unija posle Bregzita bila bi slična kao s Turskom

Autor: JU

Izvor: Beta

Makron: Carinska unija posle Bregzita bila bi slična kao s Turskom

Izvor: Foto: Beta, AP

"Carinska unija je rešenje koje već postoji, takav odnos postoji sa Turskom", rekao je Makron posle sastanka s norveškom premijerkom Emom Solberg u Jelisejskoj palati.

Lider britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin založio se juče za "novu carinsku uniju" sa EU posle istupanja Velike Britanije iz članstva u Uniji (Bregzit).

"Laburistička stranka će nastojati da pregovara o novoj sveobuhvatnoj carinskoj uniji između Velike Britanije i EU kako bi se osiguralo odsustvo carinskih tarifa sa Evropom i izbegla svaka mogućnost čvrste granice Republike Irske sa (britanskom pokrajinom) Severnom Irskom", rekao je Korbin.

Korbin je rekao da svaka zemlja koja je geografski blizu EU a da nije njena članica, kao što su Turska, Švajcarska ili Norveška, imaju tesne veze sa EU i dodao da će Velikoj Britaniji biti potrebne takve veze sa Unijom posle Bregzita.

Makron je danas naveo primer Norveške, koja nije članica EU ali ima dogovor koji joj omogućava pristup jedinstvenom tržištu ali uz ograničenja koje je zatražila Unija.

"To može da bude referentna tačka za Bregzit, ali crvene linije koje su postavili Britanci, sprečavaju ih da slede norveški put. Velika Britanija će zapravo biti dalje od EU od Noverške ako potvrdi takav stav", dodao je Makron.

Norveška premijerka je rekla da je model njene zemlje "težak za Britance" jer podrazumeva poštovanje "četiri slobode" - slobode kretanja ljudi, kapitala, robe i usluga, kao i poštovanje pravila Evropskog suda pravde.

U Velikoj Britaniji vladaju nesuglasice da li zemlja posle Bregzita treba da ostane ili napusti carinsku uniju. Premijerka Tereza Mej ranije je rekla da se zalaže za izlazak iz te vrste unije, čemu se protivi opozicija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR